Γαλλία: Αποχωρεί από την κυβέρνηση ο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς

Γαλλία: Αποχωρεί από την κυβέρνηση ο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε την Τετάρτη ότι αποχωρεί από το κυβερνητικό αξίωμά του, όπως αναμενόταν ευρέως.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα την Τετάρτη ότι θα διορίσει τον Φαμπιούς στη θέση του προέδρου του Συνταγματικού Συμβουλίου, του κορυφαίου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Η κίνηση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει έναν ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος είναι πιθανό να ανακοινωθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο ανασχηματισμός είναι μια ευκαιρία για τον Ολάντ να αναμορφώσει την ομάδα του πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Ο 69χρονος Φαμπιούς ανακοίνωσε την αποχώρησή του όταν έληξε η εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν αποχωρεί επειδή θα συμμετάσχει στο Συνταγματικό Συμβούλιο, ο Φαμπιούς απαντησε μονολεκτικά "ναι". Πρόκειται πάντως να παραμείνει έως τον Νοέμβριο πρόεδρος της COP21, της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Την παραίτηση του είχε ζητήσει πριν λίγο καιρό η Μαρίν Λεπέν λόγω του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει με τον γιο του. 

Εις βάρος του  γιου του Φαμπίους, Τομ, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Πολιτεία της Νεβάδα για κλοπή και απάτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή