ΚΟΣΜΟΣ

O Πικετί εμφανίζεται ως διάδοχος του Ολάντ

o-piketi-emfanizetai-os-diadochos-toy-olant-2121673

ΠΑΡΙΣΙ. Το όνομα του «οικονομολόγου σταρ» της Γαλλίας, Τομά Πικετί, ακούγεται ολοένα και πιο συχνά ως πιθανού διαδόχου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Πικετί, που ήταν ένας από τους έντεκα υπογράφοντες διακήρυξης στις αρχές Ιανουαρίου, με τίτλο «Για μία Προκριματική Εκλογική Αναμέτρηση της Αριστεράς», προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους ότι το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν είναι μεταξύ των επιδιώξεών του.

Τη διακήρυξη, μαζί με τον Πικετί, είχαν υπογράψει η συγγραφέας Μαρί Ντεπλεσέν, ο σκηνοθέτης Ρομέν Γκουπίλ, ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Γιανίκ Ζαντό και η Ζουλιά Καζέ, οικονομολόγος και σύζυγος του Πικετί.

Η ετερόκλητη αυτή ομάδα είχε ένα κοινό: τον πρώην ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, εμπνευστή της πρότασης για προκριματικές εκλογές στη γαλλική Αριστερά. Ερωτηθείς αν θα ενδιαφερόταν να θέσει υποψηφιότητα, ο Κον-Μπεντίτ απέρριψε την ιδέα, υπενθυμίζοντας ότι είναι 72 ετών.

«Δεν έχω εμμονή με την υποψηφιότητά μου. Αν, πάλι, δεν βρεθεί κανείς να αναλάβει την ευθύνη, ίσως το σκεφτώ σοβαρά. Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα εκ των προτέρων. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στις θέσεις μας. Η προεδρία, όμως, ουδέποτε υπήρξε κάτι το οποίο μου προκαλούσε φαντασιώσεις. Μην ανησυχείτε, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχει πληθώρα υποψηφίων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα» είπε ο Τομά Πικετί, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό L’ Obs.