Ενα άρμα οξύνει τις σχέσεις Πολωνίας – Γερμανίας

Ενα άρμα οξύνει τις σχέσεις Πολωνίας – Γερμανίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Διαμαρτυρίες εναντίον της Γερμανίας για την απεικόνιση του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ως δικτάτορα, σε άρμα στο καρναβάλι του Ντίσελντορφ, εξέφρασε η Πολωνία. Η χώρα στράφηκε επίσης εναντίον του βρετανικού BBC για τη δημοσίευση ρεπορτάζ που αναφερόταν σε «πουτινοποίηση» της Πολωνίας.

Η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος PiS στις εκλογές του φθινοπώρου έχει οξύνει το κλίμα στις σχέσεις της Πολωνίας με τη Γερμανία. Ο πατριωτικός χριστιανικός συντηρητισμός του κόμματος του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι εναρμονίζεται περισσότερο με τις πολιτικές του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία παρά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Γερμανίας, ενώ οι κινήσεις της κυβέρνησης PiS, υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο, για αυξημένο έλεγχο στη Δικαιοσύνη και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχουν προξενήσει αντιδράσεις στο Βερολίνο.

Η πολιτική επικαιρότητα σατιρίζεται συχνά στα καρναβαλικά άρματα, και έτσι στο Ντίσελντορφ εμφανίστηκε ένα άρμα με την Πολωνία ως γονατισμένη γυναίκα κάτω από την μπότα του Κατσίνσκι, ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή. Το καρναβάλι ακυρώθηκε λόγω ισχυρών ανέμων, αλλά κάποια άρματα τοποθετήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα μπροστά από το δημαρχείο. Ενα εξ αυτών ήταν και το συγκεκριμένο άρμα, ενώ κάποια άλλα έδειχναν την Αγκελα Μέρκελ να πνίγεται σε ένα γιγάντιο κύμα προσφύγων, τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κουνάει τα χέρια του Μπασάρ αλ Ασαντ σαν μαριονέτα και τους τζιχαντιστές του ISIS γελοίους σαν κλόουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βιτόλντ Βατσικόφσκι χαρακτήρισε το άρμα «προσβολή για την Πολωνία και τους Πολωνούς πολιτικούς» και ανακοίνωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει. «Στη Γερμανία υπάρχει ελευθερία της έκφρασης και ελευθερία της τέχνης», είπε.

Ρεπορτάζ του BBC

Διαμαρτυρία εξέφρασε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών και για την προβολή ντοκιμαντέρ στο βρετανικό BBC τον Ιανουάριο, με τίτλο «Οδεύει η Πολωνία προς "πουτινοποίηση";». Η επιστολή του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τη διεύθυνση του BBC χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ «μονομερές και ανακριβές» και τα συμπεράσματά του «αδικαιολόγητα». Η Ρωσία γενικώς και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ιδιαιτέρως έχουν ελάχιστους οπαδούς στην Πολωνία, η οποία μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ στράφηκε προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Στο εξάλεπτο ρεπορτάζ εμφανίζονταν οπαδοί της πολωνικής αντιπολίτευσης που εξέφραζαν φόβους για την ταχύτητα των αλλαγών που προωθεί το κυβερνητικό κόμμα, αλλά και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που δήλωσε ότι οι αλλαγές στην κρατική τηλεόραση περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος. Στο ρεπορτάζ εμφανίστηκε επίσης απολυμένος παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης, ο οποίος εξέφρασε την απορία γιατί τόσος κόσμος από το εξωτερικό άρχισε ξαφνικά να ασχολείται με το τι συμβαίνει στην Πολωνία. «Το θέμα είναι δικό μας, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά», είπε ο παρουσιαστής. «Μα μόλις σας απέλυσαν», αντέτεινε η δημοσιογράφος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή