Επιχείρηση προσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ

Επιχείρηση προσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Διπλωματικές κινήσεις με στόχο την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να δεξιώνεται αντιπροσωπεία προέδρων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στην Αγκυρα.

Παρότι η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας δεν προβλήθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, παρά μόνο μετά την ολοκλήρωσή της, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή συμμετείχε και ο Μάλκολμ Χένλαϊν, αντιπρόεδρος της Ενωσης Εβραϊκών Οργανώσεων των ΗΠΑ, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε αργότερα και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αφήσει περιθώρια αποκατάστασης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ λέγοντας: «Το Ισραήλ χρειάζεται μια χώρα όπως η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, ενώ οφείλω να παραδεχθώ ότι και εμείς χρειαζόμαστε μια χώρα όπως το Ισραήλ».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η χώρα του θα έβρισκε τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, αποκαλύπτοντας στον Τύπο ότι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ήδη ξεκινήσει.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ οξύνθηκαν τον Μάιο του 2010, οπότε Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά» υπό τουρκική σημαία, το οποίο κατευθυνόταν προς τη Γάζα, σκοτώνοντας 10 επιβαίνοντες ακτιβιστές. Η Τουρκία απαιτεί από το Ισραήλ την έκφραση επίσημης συγγνώμης για το περιστατικό, χρηματική αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, νέο πολιτικό πονοκέφαλο προκαλεί στον πρωθυπουργό Νετανιάχου η απόφαση δικαστηρίου που δικαίωσε πρώην οικιακή βοηθό του πρωθυπουργικού ζεύγους.

Η Μένι Ναφτάλι, πρώην οικονόμος του Νετανιάχου και της συζύγου του, Σάρα, προσέφυγε στην εργατική δικαιοσύνη του Ισραήλ, καταγγέλλοντας τους πρώην εργοδότες της για κακομεταχείριση.

Παρότι το γραφείο του πρωθυπουργού είχε απορρίψει τις καταγγελίες της Ναφτάλι ως «κακοήθη κουτσομπολιά», το δικαστήριο, στην απόφαση των 40 σελίδων που εξέδωσε χθες, δικαίωσε την απολυθείσα, κάνοντας λόγο για «βάναυση συμπεριφορά».

Η Πρώτη Κυρία του Ισραήλ, Σάρα Νετανιάχου, έχει επανειλημμένα απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, με πρώην υπαλλήλους της πρωθυπουργικής κατοικίας να την χαρακτηρίζουν αυταρχική και αγενή.

Το 2010, προσφυγή στη Δικαιοσύνη άλλης οικιακής βοηθού είχε ρυθμιστεί μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.

«Η κ. Νετανιάχου συνήθιζε να εγείρει υπερβολικές απαιτήσεις από το προσωπικό, να λοιδωρεί τα μέλη του, να ταπεινώνει οικιακές βοηθούς και να οργίζεται με δήθεν αβλεψίες τους», αναφέρει η απόφαση του εργατικού δικαστηρίου.

«Η πρωθυπουργική κατοικία, παρά τις εγγενείς ιδιαιτερότητές της, πρέπει να αποτελεί πρότυπο εργασιακού χώρου και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων», ανέφερε η απόφαση, με το δικαστήριο να καταδικάζει το πρωθυπουργικό ζεύγος στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 40.000 ευρώ στη Ναφτάλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή