Υπουργεία Ευτυχίας μόνο στη θεωρία

Υπουργεία Ευτυχίας μόνο στη θεωρία

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί, άραγε, μια κυβέρνηση να επιβάλει ρυθμιστικούς κανόνες στην ευτυχία; διερωτάται δημοσίευμα της Washington Post. Ομολογουμένως, πρόκειται για επίκαιρο ερώτημα, αφού η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε τη σύσταση υπουργείου Ευτυχίας, αλλά και υπουργείου Ανεκτικότητας. «Ο υπουργός Ευτυχίας», ανέφερε στο Twitter ο σεΐχης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μαχτούν, θα «προσαρμόζει την κυβερνητική πολιτική έτσι ώστε να δημιουργεί κοινωνικό καλό και ικανοποίηση».

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι το Ντουμπάι δεν πρωτοτύπησε, αφού το 2013 ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου «υφυπουργείου υπέρτατης κοινωνικής ευτυχίας». Ο πρώτος υφυπουργός Ραφαέλ Ρίος, μάλιστα, είχε εξηγήσει ότι οι ρίζες του υπουργείου Ευτυχίας βρίσκονται στις ημέρες του Σιμόν Μπολιβάρ, που έλεγε ότι η ιδανική κυβέρνηση θα δημιουργούσε τη μέγιστη δυνατή ανθρώπινη ευτυχία. Το παράδειγμα ακολούθησε και ο Ισημερινός, που συνέστησε το υπουργείο Ευζωίας.

Θεωρητικά αυτά τα υπουργεία λειτουργούν για να ενισχύουν την ευτυχία των κατοίκων μέσα από κάποιες πολιτικές. Ομως, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σμάιλντ, στη Βενεζουέλα, το υπουργείο Ευτυχίας απλά μετρούσε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών προγραμμάτων. Στον Ισημερινό, το υπουργείο Ευζωίας υλοποιούσε διάφορα προγράμματα όπως αυτό της σήμανσης των τροφίμων με βάση την αξία τους για την υγεία, αλλά και μαθήματα διαλογισμού για τους μαθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή