Τσελίκ: «Αν δεν δούμε αποτελέσματα, δεν θα υπάρξει συμφωνία»

Τσελίκ: «Αν δεν δούμε αποτελέσματα, δεν θα υπάρξει συμφωνία»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Οι συνομιλίες πάνε καλά, αλλά, αν δεν δούμε απτά αποτελέσματα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σύναψη συμφωνίας». Αυτό δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ στη Γενευη, που έχουν στόχο τη γεφύρωση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπήρξε ένας από τους στενότερους περιφερειακούς συμμάχους του Ισραήλ μέχρι το 2010, οπότε κατέρρευσαν οι δεσμοί των δύο χωρών, εξαιτίας της επίθεσης Ισραηλινών πεζοναυτών εναντίον του ανθρωπιστικού στολίσκου υπό το «Μαβί Μαρμαρά», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 Τούρκοι ακτιβιστές που ήθελαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Αν και το Ισραήλ κατηγόρησε τότε το φιλοϊσλαμικό ΑΚΡ ότι στηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς, οι ηγέτες των δύο χωρών συμφιλιώθηκαν το 2013 στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Προηγούμενες προσπάθειες για αποκατάσταση των σχέσεών τους έχουν πέσει στο κενό, καθώς η Αγκυρα θέλει άρση του αποκλεισμού της Γάζας, τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί απαραίτητο για να προληφθεί το παλαιστινιακό λαθρεμπόριο όπλων, ενώ το Τελ Αβίβ, από την πλευρά του, ζητεί από την Αγκυρα να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Χαμάς.

«Η Τουρκία υποστηρίζει τη Χαμάς σε γενικές γραμμές, και αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιαλόν, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελβετία. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε συμφωνία. Ισως συμβεί αυτό, πρέπει όμως και εκείνοι να εκπληρώσουν τους όρους μας για οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση, προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτς», ο Γιαλόν εμφανίζεται επιφυλακτικός στις προσπάθειες προσέγγισης, γεγονός που απηχείται και στην επιμονή του ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».

Συνομιλίες Γενεύης

Στη Γενεύη, στις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, συμμετέχουν ο πανίσχυρος Τούρκος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Φεριντούν Σινίρλιογλου και ο Τζόζεφ Κιτσανόβερ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις άρχισε να αλλάζει μετά την αποκάλυψη, τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι οι δύο πλευρές συναντήθηκαν με στόχο τη μεταξύ τους προσέγγιση. Οι συνομιλίες της Γενεύης είναι οι πρώτες μετά τη συνάντηση του Δεκεμβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή