Ο Ρέντσι «τα βάζει» με την Εκκλησία

Ο Ρέντσι «τα βάζει» με την Εκκλησία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας γύρω από το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνησή του για τα σύμφωνα συμβίωσης. Στο κέντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η διάταξη του κυβερνητικού νομοσχεδίου που δίνει περιορισμένα δικαιώματα υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια. «Για τα σύμφωνα συμβίωσης και τις διαδικασίες της ψηφοφορίας δεν αποφασίζουν οι καθολικοί επίσκοποι, αλλά το Κοινοβούλιο της χώρας», δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI.

Με την τοποθέτησή του αυτή, ο Ματέο Ρέντσι απάντησε στην προχθεσινή έκκληση του καρδινάλιου Αντζελο Μπανιάσκο, προέδρου της συνέλευσης των καθολικών επισκόπων, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μυστική ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο στη Γερουσία, ώστε οι Ιταλοί γερουσιαστές να μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς να φοβούνται τις αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Το νομοσχέδιο πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» της Γερουσίας προτού τεθεί για τελική έγκριση στη Βουλή. Ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται ο Ματέο Ρέντσι, απορρίπτουν πλευρές του νομοσχεδίου. Αρνητικά έχουν τοποθετηθεί η κεντροδεξιά αντιπολίτευση και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έχει καλέσει τους γερουσιαστές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσεται η ιταλική Αριστερά στο σύνολό της.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο αναγνωρίζει στα ομόφυλα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης τα ίδια δικαιώματα με εκείνα του γάμου, με εξαίρεση το δικαίωμα της υιοθεσίας. Και σ’ αυτό το θέμα, ωστόσο, ανοίγει ένα παράθυρο, προβλέποντας δυνατότητα υιοθεσίας του παιδιού ενός μέλους του ζευγαριού από τον ή τη σύντροφό του. Αυτό είναι το σημείο που έχει προκαλέσει τις πιο θυελλώδεις αντιδράσεις των επικριτών του νομοσχεδίου.

«Ανέκαθεν θεωρούσα ότι είναι απολύτως ορθό να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος», προσέθεσε στην ίδια συνέντευξη ο Ιταλός πρωθυπουργός, θέτοντας το ερώτημα: «Τι φόβο μπορούν να προκαλέσουν δύο άνθρωποι που αγαπιούνται; Γιατί να μην τύχουν αναγνώρισης τα δικαιώματά τους;».

Η Ιταλία, όπου η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παραμένει ισχυρή στην κοινωνική και την πολιτική ζωή, είναι η μοναδική από τις μεγάλες χώρες του δυτικού κόσμου όπου δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη η δυνατότητα συμφώνων συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες, για να διαδηλώσουν εναντίον του προτεινόμενου από την κυβέρνηση νομοσχεδίου. Οι οπαδοί της προτεινόμενης ρύθμισης πραγματοποίησαν και αυτοί διαδηλώσεις, αλλά αισθητά μικρότερης κλίμακας. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη, τον περασμένο μήνα, και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος υπερασπίστηκε τον παραδοσιακό γάμο, υποστηρίζοντας ότι θεμελιώνει «την οικογένεια που θέλει ο Θεός».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή