Ο Πάπας, ο Κύριλλος και οι συμβολισμοί…

Ο Πάπας, ο Κύριλλος και οι συμβολισμοί…

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσέγγιση του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, που σφραγίστηκε με τη συνάντησή τους στην Κούβα αργά το βράδυ της Παρασκευής και προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, έχει έντονο πολιτικό και εκκλησιαστικό αποτύπωμα, καθώς στέλνει μηνύματα και υπηρετεί σύνθετες στοχεύσεις.

Ειδικότερα, εδώ και μία εικοσαετία είχε τεθεί το ζήτημα για μια πιθανή συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη Μόσχας, με πολιτικούς και θρησκευτικούς συμβολισμούς. Αυτό καταδεικνύει τη σημασία της συνάντησης.

Καθώς ο Πάπας πλησίασε τον Ρώσο Πατριάρχη, ακούστηκε να του λέει «Αδελφέ» και λίγο αργότερα «Επιτέλους». Οι δύο άνδρες φιλήθηκαν δύο φορές και ο Κύριλλος είπε: «Τώρα τα πράγματα είναι ευκολότερα», ενώ ο Ποντίφικας απάντησε: «Είναι προφανές ότι αυτή είναι η βούληση του Κυρίου».

Οι δύο πνευματικοί ηγέτες, μετά τη συνάντησή τους, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Για χίλια χρόνια μάς χώρισαν οι πληγές που είχαν ανοίξει πρόσφατες και παλαιότερες διαμάχες, οι διαφορές που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Μας πλήγωνε αυτή η απώλεια της ενότητας. Ελπίζουμε ότι η συνάντησή μας θα συμβάλει στην αποκατάστασή της. Καλούμε τους Ρωμαιοθολικούς και τους Ορθοδόξους σε όλα τα κράτη να μάθουν να συμβιώνουν εν ειρήνη και αγάπη».

Μεταξύ των ζητημάτων που θίγονται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ιεραρχών είναι οι διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή αλλά και η τρομοκρατία, για την οποία τονίζουν ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τεθεί ένα τέλος μέσα από κοινές, συντονισμένες ενέργειες. Οι προσπάθειες δικαιολόγησης των εγκληματικών πράξεων με θρησκευτικές ρήσεις είναι απαράδεκτες.

«Κανένα έγκλημα δεν μπορεί να διαπράττεται στο όνομα του Θεού».

Οι δύο ιεράρχες αναφέρθηκαν στο θέμα της Ουκρανίας, των ευρωπαϊκών αξιών, της φτώχειας και για το μεταναστευτικό, για το οποίο τονίζουν ότι «δεν μπορεί να μένουμε αδιάφοροι στην τύχη εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που σήμερα χτυπούν την πόρτα των πλούσιων κρατών. Η αυξανόμενη ανισότητα στη διανομή των υλικών αγαθών διογκώνει το αίσθημα της αδικίας, το οποίο επιτάθηκε από τη διεθνή τάξη που αναδείχθηκε».

Αναλυτές τονίζουν, μιλώντας στην «Κ», ότι η συνάντηση στην Κούβα έχει και ιδιαίτερη πολιτική αξία, καθώς έγινε σε μια περίοδο που η δυτική διπλωματία επιδιώκει να απομονώσει τη Ρωσία. Το Πατριαρχείο Μόσχας συντάσσεται σε μεγάλο βαθμό με τη ρωσική κυβέρνηση και η συνάντηση Κυρίλλου – Φραγκίσκου έγινε υπό τις «ευλογίες» του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλωστε, η συνάντηση του Πούτιν με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Ιούνιο του 2015 θεωρήθηκε ότι σηματοδότησε τη λήξη του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη Δύση μετά την κρίση στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η προσέγγιση Κυρίλλου – Φραγκίσκου ερμηνεύεται και στο πλαίσιο της αμφισβήτησης από το Πατριαρχείο Μόσχας των πρωτείων του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης στην Ορθόδοξη Εκκλησία – το Πατριαρχείο Μόσχας είναι το πέμπτο στην ορθόδοξη τάξη Πατριαρχείο. Από εκκλησιαστικές πηγές, επίσης, τονίζεται ότι η συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη Μόσχας συμφωνήθηκε μετά την ανακοίνωση για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη από 18 έως 27 Ιουνίου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Για την προετοιμασία της συνόδου έγινε, στα τέλη Ιανουαρίου, Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Κύριλλος είχε δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθεί στη Σύναξη, αλλά άλλαξε γνώμη. Ο λόγος; Επειδή, όπως λέγεται, η Σύναξη πραγματοποιήθηκε τελικά στο Σαμπεζί της Γενεύης και όχι, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί, στην Κωνσταντινούπολη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή