Σκέψεις με «θέα» τις κάλπες του ’17 από τη Λεπέν

Σκέψεις με «θέα» τις κάλπες του ’17 από τη Λεπέν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένο σε εύθραυστες πολιτικές και ιδεολογικές ισορροπίες βρίσκεται το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, μετά το «σεμινάριο» που διεξήγαγε στην Ετιόλ το περασμένο Σαββατοκύριακο και την εκδήλωση της πρόθεσης της προέδρου του, Μαρίν Λεπέν, να καταθέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το κόμμα, όπως φάνηκε στο σεμινάριο, είναι ο απεγκλωβισμός του από το άκρο του ιδεολογικού φάσματος και η εκπόνηση αξιόπιστου οικονομικού σχεδίου, ικανού να προσελκύσει τον μέσο ψηφοφόρο, όπως εξηγεί σε άρθρο του στο περιοδικό L’ Obs ο αναλυτής του CNRS, Ζιλ Ιβαλντί.

Το λαϊκίστικο μήνυμα, που ευνόησε το κόμμα το 2012 και συνδύαζε στοιχεία οικονομικού προστατευτισμού, με έντονη οσμή κρατισμού, δεν πείθει πλέον τα μεσαία και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Συνειδητοποιώντας την τάση αυτή και την οργή των αριστερών ψηφοφόρων απέναντι στη φιλελεύθερη στροφή της πολιτικής του προέδρου Ολάντ, το Μέτωπο αναγκάζεται τώρα να στραφεί σε νέο οικονομικό πρότυπο, εκείνο ενός ιδιότυπου «φιλελεύθερου προστατευτισμού», που συνδυάζει τον οικονομικό εθνικισμό έξω από τα σύνορα με μια ισχυρή δόση φιλελευθερισμού στην εσωτερική οικονομική σκηνή.

Κλίμα… εκλογικής αποτυχίας

Η αποτυχία του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές του 2015 πέρασε, πάντως, στο προσκήνιο ιδεολογικές και στρατηγικές διαφωνίες, οι οποίες φέρνουν στον νου τις «μαύρες ημέρες» της διάσπασης από τον Μπρουνό Μεγκρέ το 1999.

Οι προεδρικές εκλογές του 2017 θα αποτελέσουν πραγματική λυδία λίθο για το κόμμα. Ο λαϊκίστικος ριζοσπαστισμός παραμένει ο πραγματικός ιδεολογικός και ψηφοθηρικός του κινητήρας, συγκεντρώνοντας τους αρνητές των ελίτ, της μετανάστευσης και της Ε.Ε. Εδώ, όμως, βρίσκεται και η αχίλλειος πτέρνα του κόμματος.

Η έξοδος από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η οποία τόσο διχάζει τα στελέχη του κόμματος, αποτελεί καθοριστικό δείγμα του ριζοσπαστικού πνεύματος του Μετώπου, ένα από τα λίγα ικανά να υπογραμμίσουν τη μοναδικότητά του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Το 2002, όμως, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, εγκλωβισμένος σε λογική άρνησης του πολιτικού συστήματος, μπορούσε χωρίς ενδοιασμούς να δηλώνει την πρόθεσή του να «βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ». Για την κόρη του, ωστόσο, η δηλωθείσα πρόθεσή της να κυβερνήσει επιβάλλει εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ριζοσπαστικού πνεύματος και αξιοπιστίας.

Από το 2012 και ένθεν, οι τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις επέτρεψαν στο Μέτωπο να εκμεταλλευθεί πλήρως τη λαϊκίστικη ριζοσπαστική πολιτική του ρητορική, καθώς το διακύβευμα των αναμετρήσεων αυτών αφορούσε προσφιλή του ζητήματα, όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση.

Οι προεδρικές εκλογές του 2017, όμως, αποτελούν ουσιαστικό τεστ της προσπάθειας «αποδαιμονοποίησης» του κόμματος από τη Μαρίν Λεπέν και είναι ικανές να αναδείξουν τα όρια των ακροβατικών της ιδεολογικών ισορροπιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή