ΚΟΣΜΟΣ

Πυραύλους S-300 θα παραδώσει η Ρωσία στο Ιράν

Πυραύλους S-300 θα παραδώσει η Ρωσία στο Ιράν

ΜΟΣΧΑ. Τις πρώτες συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος εδάφους – αέρος S-300 θα παραδώσει η Ρωσία στο Ιράν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, οξύνοντας την ανησυχία του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, την πεποίθησή του ότι οι πρώτοι S-300 θα φθάσουν στο Ιράν εξέφρασε χθες, λίγη ώρα πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Χοσεΐν Ντεκάν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του.

Η αμφιλεγόμενη για τη Δύση συμφωνία πώλησης συστοιχιών του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν υπεγράφη το 2007. Η παράδοση του υπερσύγχρονου συστήματος, όμως, αναβλήθηκε εξαιτίας της επιβολής κυρώσεων από τον ΟΗΕ στην Ισλαμική Δημοκρατία το 2010.

Τον Νοέμβριο, δύο μήνες πριν από την άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, ο Ρώσος έμπορος οπλικών συστημάτων Βίκτορ Τσεμέζοφ επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα προωθούνταν συντόμως. Τον Απρίλιο του 2015, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε, από τη μεριά του, προεδρικό διάταγμα, το οποίο ήρε την απαγόρευση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράν.

Στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας αποκάλυψε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα θα παραδοθεί σε δύο «δόσεις». Η πρώτη παράδοση, που αφορά τον μηχανικό εξοπλισμό του συστήματος είναι έτοιμη προς αποστολή και θα φθάσει στο Ιράν εντός των ερχόμενων δύο – τριών μηνών. Η δεύτερη «δόση», που περιλαμβάνει τα βλήματα και τον ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό των S-300, θα φθάσει στο Ιράν στις αρχές του 2017, όπως είπε ο κ. Ντεκάν. Ρωσία και Ιράν έχουν κοινές θέσεις στη συριακή κρίση, στηρίζοντας στρατιωτικά το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Χουσεΐν Ντεκάν, που αναμενόταν να φθάσει χθες στη Μόσχα, επρόκειτο να συμφωνήσει με τη ρωσική κυβέρνηση για τις τελευταίες λεπτομέρειες της παράδοσης των S-300, σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Sputnik».