Προεκλογική υπόσχεση για νομιμοποίηση άμβλωσης

Προεκλογική υπόσχεση για νομιμοποίηση άμβλωσης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοψήφισμα για την ενίσχυση της πρόσβασης στις αμβλώσεις δεσμεύθηκε να διοργανώσει το Εργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας, ο κυβερνητικός εταίρος του κόμματος Φάιν Γκέιλ του Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κέλι, εάν οι ψηφοφόροι υποστηρίξουν την κυβέρνηση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου. Το ζήτημα της άμβλωσης, ωστόσο, αποτελεί αντικείμενο διχογνωμιών και μπορεί να απομακρύνει τους συντηρητικούς υποστηρικτές της. Η πλήρης απαγόρευση της άμβλωσης στην Ιρλανδία άρθηκε το 2013, ύστερα από σειρά μαζικών διαδηλώσεων. Η άμβλωση θεωρείται νόμιμη μόνο εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την προεκλογική διακήρυξή του, το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να προωθήσει μέσω δημοψηφίσματος την αφαίρεση του άρθρου του ιρλανδικού Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα ενός αγέννητου παιδιού στη ζωή ως ίσο προς αυτό της μητέρας του. Επίσης, το κόμμα υπόσχεται στο κείμενό του ότι θα επιτύχει την ψήφιση νομοθεσίας που θα επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού, αιμομειξίας ή σε περιπτώσεις που οι γιατροί δεν δίνουν πιθανότητες επιβίωσης στο έμβρυο. «Εάν οι Εργατικοί παραμείνουν στην κυβέρνηση, θα εξασφαλίσουμε τη διενέργεια του δημοψηφίσματος», είπε η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζόαν Μπέρτον.

Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Φάιν Γκέιλ και το Εργατικό Κόμμα δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποστήριξη που διασφαλίζει την επανεκλογή τους στην κυβέρνηση. Η άμβλωση, όμως, μπορεί να κινητοποιήσει το φιλελεύθερο τμήμα του εκλογικού σώματος. Πάνω από το 75% των Ιρλανδών ψηφοφόρων υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της άμβλωσης σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομειξίας ή για ιατρικούς λόγους. Παράλληλα, μόλις το 41% θεωρεί ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί η άμβλωση κατ’ επιλογήν της μητέρας.

Για να διοργανωθεί το δημοψήφισμα, το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με τις φωνές μέσα στο Φάιν Γκέιλ, που διαφωνούν με το εγχείρημα. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κέλι έχει δεσμευθεί να οργανώσει μια συνέλευση πολιτών, ώστε να συζητηθεί το θέμα και να επιτραπεί στα μέλη του κόμματός του να ψηφίσουν ελεύθερα με στόχο να αποφευχθεί ένας εσωτερικός κομματικός διχασμός. Η Μπέρτον από την πλευρά της εξέφρασε μεγάλη αυτοπεποίθηση και υποστήριξε ότι μπορεί να πείσει το Φάιν Γκέιλ να συμφωνήσει με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας την προηγούμενη επιτυχία των Εργατικών στην προώθηση της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή