Φυσιολογικά τα αίτια θανάτου του ανώτατου δικαστή των ΗΠΑ Α. Σκαλία

Φυσιολογικά τα αίτια θανάτου του ανώτατου δικαστή των ΗΠΑ Α. Σκαλία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στη Βιρτζίνια μεταφέρθηκε χθες η σορός του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Αντονιν Σκαλία, που πέθανε τη νύκτα του Σαββάτου σε ράντσο του Τέξας. Η ιατρική γνωμάτευση έκρινε ότι ο 79χρονος Σκαλία πέθανε από «φυσιολογικά αίτια», και για τον λόγο αυτό δεν διενεργήθηκε νεκροτομή, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του.

Η Σιντερέλα Γκουεβάρα, δικαστής της κομητείας Πρεζίντιο του Τέξας, όπου υπέκυψε ο Αντονιν Σκαλία, δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Associated Press ότι, ύστερα από σύσκεψη που είχε με τον προσωπικό ιατρό του Σκαλία και αξιωματικούς της τοπικής αστυνομίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ανώτατος δικαστής πέθανε από φυσιολογικά αίτια.

Ο συντηρητικός ανώτατος δικαστής βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του, σε θέρετρο του δυτικού Τέξας. Ο Τζον Πόιντεξτερ, ιδιοκτήτης του ράντσου, είπε ότι ο θάνατος του ανώτατου δικαστή τον σόκαρε, αναφέροντας ότι ο Σκαλία ήταν κεφάτος στο δείπνο το προηγούμενο βράδυ. Ο Πόιντεξτερ ανέφερε ότι ο Σκαλία είχε μεταβεί στο θέρετρο το απόγευμα της Παρασκευής και ότι αποσύρθηκε στο δωμάτιό του στις εννέα το βράδυ, λέγοντας ότι επιθυμούσε να κοιμηθεί. Οι συνάδελφοι του Σκαλία στο Ανώτατο Δικαστήριο επαίνεσαν το λαμπρό νομικό πνεύμα του εκλιπόντα. Η ανώτατη δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ είπε ότι αυτή και Αντονιν Σκαλία ήταν «τα καλύτερα φιλαράκια» για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών, ενώ ο ανώτατος δικαστής Κλάρενς Τόμας είπε ότι δυσκολεύεται να φανταστεί το Ανώτατο Δικαστήριο χωρίς τον καλό του φίλο.

Ο Αντονιν Σκαλία διορίσθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον πρόεδρο Ρέιγκαν το 1986. Είχε υπηρετήσει τη δεκαετία του 1970 ως νομικός σύμβουλος του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

Διακρίθηκε για τη χριστιανική του ευσέβεια και την απόλυτη προσήλωσή του στον Ρωμαιοκαθολικισμό. Παρά τις συντηρητικές του απόψεις, συνδέθηκε με στενή φιλία με την προοδευτική ανώτατη δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, η οποία δεν έπαψε να εκθειάζει τη νομική του ευρυμάθεια, το οξύ πνεύμα και το χιούμορ του. Ο Σκαλία ακολούθησε τη νομική φιλοσοφία της ερμηνείας του συντάγματος, όπως αυτό συντάχθηκε από τους πατέρες του αμερικανικού έθνους, αρνούμενος τη σχολή όσων θεωρούν το σύνταγμα ζωντανό νομικό κείμενο που πρέπει να ακολουθεί τις ανάγκες και την εξέλιξη της κοινωνίας. Ο Αντονιν Σκαλία εξόργισε, όμως, τους συντηρητικούς υποστηρικτές του, τασσόμενος συστηματικά υπέρ του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, όπως στην περίπτωση της καύσης της αμερικανικής σημαίας, την οποία χαρακτήριζε νόμιμη πράξη διαμαρτυρίας.

Οι αντίπαλοί του, ωστόσο, του επιτέθηκαν με πάθος για την απόφασή του το 2000 να δώσει την καθοριστική ψήφο για την απόρριψη της προσφυγής του τότε υποψηφίου προέδρου Αλ Γκορ, προσφέροντας ουσιαστικά την προεδρία στον Τζορτζ Μπους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή