ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρατεύουν κάθε μέσο για το χρίσμα

Επιστρατεύουν κάθε μέσο για το χρίσμα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τoν αδελφό του και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επιστράτευσε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζεμπ Μπους, προκειμένου να ενισχύσει την υποψηφιότητά του, προσδοκώντας ότι θα καταγράψει ικανοποιητικά αποτελέσματα στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας, το ερχόμενο Σάββατο. Ο 69χρονος πρώην πρόεδρος, που είχε κερδίσει τις αντίστοιχες εκλογές στην πολιτεία τόσο το 2000 όσο και το 2004, επρόκειτο να κάνει κοινή εμφάνιση με τον Τζεμπ χθες το απόγευμα στο βόρειο Τσάρλεστον. Αυτή η κοινή εμφάνιση, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, θα βοηθήσει τον Τζεμπ να κερδίσει τις καρδιές των Ρεπουμπλικάνων της Νότιας Καρολίνας, καθώς εκτιμούν ιδιαίτερα τον πρώην πρόεδρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τη Νότια Καρολίνα, ο Τζεμπ Μπους βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ του Τέξας και τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα.

Ομως, κάτι πολύ διαφορετικό μοιάζει να συντελείται αυτή τη φορά στην προεκλογική εκστρατεία για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τους υποψηφίους να διολισθαίνουν όλο και περισσότερο στη χρήση λέξεων που, υπό άλλες συνθήκες, θα έκαναν τα πλήθη να κοκκινίζουν από ντροπή. Κύριος εκφραστής της νέας τάσης, της αθυροστομίας, είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που χρησιμοποιεί και ύβρεις, ενώ δεν έχει χάσει την ευκαιρία να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους αντιπάλους του, όπως χαμένος, κακός, καταχθόνιος, ψεύτης, ξοφλημένος και πολλά άλλα. Το γάντι φαίνεται να σήκωσε και ο γερουσιαστής Κρουζ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Τραμπ «τα χάνει», ενώ μίλησε για «τραμπ-υστερίες». Ακόμα και ο Τζεμπ Μπους, που κατηγορήθηκε ως υπερβολικά ευγενής από την 90χρονη μητέρα του, φάνηκε πρόθυμος να συμμετάσχει στον πόλεμο των ύβρεων και ανάρτησε στο Twitter σχόλιο για τον Τραμπ στο οποίο λέει: «Δεν είσαι μόνο χαμένος, αλλά ψεύτης και κλαψιάρης». Ο Ρόμπερτ Λέιν Γκριν, συγγραφέας του «Είσαι ό,τι λες», ένα βιβλίο για την πολιτική της γλώσσας, λέει χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε πλέον να μιλάμε για την πλήρη ρήξη των ταμπού, που επιτρέπει να σπάζουν όλο και περισσότερα, με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα».

Και ενώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών γίνεται πραγματικά… της κακομοίρας, τα πράγματα μοιάζουν να είναι πιο ήρεμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όπου οι υποψήφιοι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος δείχνουν ότι έχουν επίπεδο.

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς, ο γερουσιαστής του Βερμόντ, μάχονται ψήφο ψήφο στις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα, που πρόκειται να διεξαχθούν το Σάββατο, αναζητώντας κατά το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους μεταξύ των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, που αποτελούν το 9% του πληθυσμού της πολιτείας. Από το 1990 οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής στηρίζαν το Δημοκρατικό Κόμμα, τάση που μοιάζει να μεταβλήθηκε στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014, στις οποίες το σώμα των εκλογέων εμφανίστηκε να μοιράζεται ισομερώς.