Στις 2 Μαρτίου η κρίσιμη συνεδρίαση στην Ισπανία

Στις 2 Μαρτίου η κρίσιμη συνεδρίαση στην Ισπανία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο εβδομάδες θα κριθεί στο ισπανικό Κοινοβούλιο η δύσκολη προσπάθεια του Σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσες να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού, τερματίζοντας τη θεσμική παράλυση της Ισπανίας ύστερα από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, οι οποίες δεν προσέφεραν σε κανένα κόμμα κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Οπως ανακοίνωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Πάτσι Λόπες, η εθνική αντιπροσωπεία θα συνεδριάσει στις 2 Μαρτίου προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στον Σάντσες. Ο 43χρονος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Δεκεμβρίου, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο, ύστερα από την αποτυχία του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, στον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομματικών ηγετών. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (Ρ.Ρ.) του Ραχόι είχε έρθει πρώτο στις πρόσφατες εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες πολιτικές συμμαχίες που θα του χάριζαν τη δεδηλωμένη.

Ο Πέδρο Σάντσες θα επιθυμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού τόσο με το αριστερό κόμμα Podemos, που ήρθε τρίτο στις εκλογές, όσο και με τους κεντρώους Ciudadanos. Ωστόσο, ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, απορρίπτει τη συμμετοχή των Ciudadanos στην κυβέρνηση, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το έργο του Σάντσες.

Πρόταση Podemos

Χθες το πρωί, το Podemos έδωσε την αναλυτική του πρόταση για τη συγκρότηση «κυβέρνησης της αλλαγής». Το αριστερό κόμμα διεκδικεί θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με αυξημένες αρμοδιότητες για τον Ιγκλέσιας και ζητεί τον τερματισμό της λιτότητας. Επιπλέον, αξιώνει δημοψήφισμα στην Καταλωνία, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για την παραμονή ή όχι της περιοχής τους στο ισπανικό βασίλειο –μια πρόταση η οποία απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη μεγάλη πλειονότητα των στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος– και δημιουργία «υπουργείου Εθνοτήτων».

Αν ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, υποψήφιοι άλλων κομμάτων θα έχουν στη διάθεσή τους άλλους δύο μήνες προκειμένου να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια εναλλακτική πλειοψηφία προτού προκηρυχθούν νέες εκλογές. Ο Σάντσες, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Δεκεμβρίου, θέλει να αποφύγει την επιστροφή στις κάλπες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, το Podemos, θα ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές σε περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GAD3 για την εφημερίδα ABC, το 58% των Ισπανών θεωρεί αναπόφευκτη τη διενέργεια νέων εκλογών, προεξοφλώντας αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα ποσοστό κατά 5% μεγαλύτερο σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Tην ίδια στιγμή, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι δοκιμάζεται από νέο σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς χθες παραιτήθηκε η πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επί πρωθυπουργίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Εσπεράντσα Αγκίρε, 64 ετών, στο πλαίσιο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση στην περιοχή της Μαδρίτης. «Η σοβαρότητα των κατηγοριών, αν και δεν έχουν αποδειχθεί, με υποχρεώνουν να παραιτηθώ», είπε χαρακτηριστικά η Αγκίρε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή