Προς αξιολόγηση παρισινά εστιατόρια

Προς αξιολόγηση παρισινά εστιατόρια

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ.  Το αγαπημένο σας μπιστρό στο Παρίσι έχει επίπεδο υγιεινής «καλό», «αποδεκτό» ή «χρήζει βελτίωσης»; Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας πραγματοποίησε τον απαραίτητο έλεγχο σε 1.700 καταστήματα στη γαλλική πρωτεύουσα και ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας στην ιστοσελίδα του. Η πρώτη φάση του ελέγχου πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 2015 σε 1.500 εστιατόρια του Παρισιού και σε 200 της Αβινιόν, δίνοντας την ελευθερία στα καταστήματα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να κοινοποιήσουν την αξιολόγηση του υπουργείου στους πελάτες τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τις συνθήκες υγιεινής στα εστιατόρια της Πόλης του Φωτός. Μόλις το 34% φέρεται να διατηρεί ένα καλό επίπεδο υγιεινής, το 58% κρίθηκε «αποδεκτό», ενώ ένα 8% των εστιατορίων πρέπει να βελτιωθεί. Σε αντίθεση με το Παρίσι, στην Αβινιόν το 64% των εστιατορίων έλαβε την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση.

Την ίδια στιγμή, πολύ λίγα εστιατόρια υποστηρίζουν τη διαφάνεια. Μόλις το 4% από τα παρισινά εστιατόρια αποφάσισε να αναρτήσει το σημείωμα της αξιολόγησης του υπουργείου. Στην Αβινιόν το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 29%. «Σε αυτό το πειραματικό στάδιο, οι εστιάτορες είχαν την επιλογή να ενημερώσουν τον καταναλωτή, και αυτό το αποτέλεσμα επικυρώνει την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου», εξήγησε η Μαρίν Ντεσόρζ, υπεύθυνη για τη διατροφική αποστολή της Εθνικής Ενωσης Καταναλωτών της Γαλλίας.

Φυσικά, οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να συμβουλευθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου κάθε στιγμή και να ενημερωθούν για την υγιεινή του εστιατορίου που έχουν επιλέξει. Η ιδέα της κοινοποίησης του εγγράφου μετά τον υγειονομικό έλεγχο δεν έχει ενθουσιάσει τους επιχειρηματίες, αλλά σύντομα δεν θα έχουν άλλη επιλογή. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας έχει αναφέρει ότι τα εστιατόρια αποτελούν την κεντρική πηγή τροφικών δηλητηριάσεων (39%) σε σύγκριση με τα περιστατικά που οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων στο σπίτι (28%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή