«Η Τουρκία συσσωρεύει δυνάμεις στα σύνορα με Συρία»

«Η Τουρκία συσσωρεύει δυνάμεις στα σύνορα με Συρία»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προειδοποίηση ότι η Τουρκία συσσωρεύει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία, με στόχο πιθανή επέμβαση, απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ. Ο κ. Πουσκόφ ήρθε στην Ελλάδα προερχόμενος από το Μόναχο, όπου πήρε μέρος στη διεθνή διάσκεψη ασφαλείας, στην οποία συζητήθηκε η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το ενδεχόμενο επέμβασης χερσαίων δυνάμεων Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας στη Συρία, ο κ. Πουσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις τουρκικές και σαουδαραβικές κινήσεις σε αυτό το πεδίο. Ο κ. Πουσκόφ είπε ότι το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έχει την αίσθηση ότι η Τουρκία προετοιμάζεται στρατιωτικά και πολιτικά για επέμβαση στη Βόρεια Συρία. «Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεδομένα που καταδεικνύουν συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος. Ο κ. Πουσκόφ εκτίμησε ότι οι δυνάμεις των ακραίων ισλαμιστών που υποστηρίζει η Αγκυρα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου και του ISIS, χάνουν διαρκώς έδαφος. Η ίδια ανησυχία διακατέχει τη Σαουδική Αραβία, που αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις στη Συρία οδεύουν σε ένα σημείο καμπής και ότι οι «πελάτες» της στη Συρία –οι ακραίες ισλαμικές τζιχαντιστικές οργανώσεις– κινδυνεύουν να δεχθούν πλήγμα από το οποίο δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν. Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι απρόβλεπτος παράγοντας και ότι, αν υπάρξει τουρκική επέμβαση, αυτό ενέχει τον κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων Τούρκων και Κούρδων, κάτι που θα περιπλέξει κατά πολύ το συριακό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι Κούρδοι μαχητές είναι πρακτικά οι μόνοι αξιόπιστοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους επί συριακού εδάφους. Η πολιτική του Ερντογάν οξύνει το κουρδικό πρόβλημα και απειλεί να οδηγήσει σε διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που ο ίδιος θα ήθελε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο για το προσφυγικό πρόβλημα, ο κ. Πουσκόφ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα χρησιμοποιηθεί αυτή η ανάμειξη του ΝΑΤΟ ως βήμα ευρύτερης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη συριακή κρίση. Είπε, επίσης, ότι οι πρωτεύουσες των κύριων κρατών-μελών είναι αρνητικές στο ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη συριακή κρίση. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εμπλοκή θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς υπάρχει και το προηγούμενο της μακρόχρονης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν χωρίς αποτελέσματα και της καταστροφικής επέμβασής του στη Λιβύη.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη του Μονάχου, ο κ. Πουσκόφ είπε ότι στους κόλπους της Δύσης υπήρξαν δύο γραμμές απέναντι στη Ρωσία. Η μία γραμμή, που εκφράστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, θα οδηγούσε σε έναν μακρόχρονο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία, την οποία ο Στόλτενμπεργκ έχει αναγορεύσει σε κύριο αντίπαλο της Δύσης.

Η άλλη προσέγγιση, που εκφράστηκε από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, προέκρινε τη διατήρηση σχέσεων συνεννόησης και συνεργασίας με τη Ρωσία απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, που αντιπροσωπεύει την κύρια απειλή τόσο για τη Δύση όσο και τη Ρωσία.

Το αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η αναθέρμανση σχέσεων Κοινοβουλίων και η συζήτηση με Ελληνες αξιωματούχους για φλέγοντα ζητήματα, όπως το Συριακό, το Ουκρανικό, το προσφυγικό. Νωρίτερα, ο κ. Πουσκόφ είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενώ σήμερα θα συνομιλήσει με την υπεύθυνη Εξωτερικών και Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή