«Δεν έχουμε Plan Β για τη Μ. Βρετανία»

«Δεν έχουμε Plan Β για τη Μ. Βρετανία»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι διαψεύσεις για την ύπαρξη Plan B επέστρεψαν στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά αφορούν τη Μεγάλη Βρετανία και το τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι Βρετανοί επιλέξουν την έξοδο στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. «Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει της σημερινής συνόδου, στην οποία θα οριστικοποιηθεί το πακέτο παραχωρήσεων που προσφέρει η Ε.Ε. στη Μεγάλη Βρετανία για να παραμείνει.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, κατά τη συνάντησή του χθες με τους επικεφαλής τριών ευρωομάδων (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών), απέσπασε τη δέσμευση ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ενεργήσει με ταχύτητα, εφόσον κληθεί να ψηφίσει επί του πακέτου. «Και οι τρεις κατέστησαν σαφή τη στήριξή τους για τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι και είπαν ότι προτίθενται να φέρουν την όποια ευρωπαϊκή νομοθεσία γρήγορα προς ψήφιση», ανέφερε η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η διαβεβαίωση που δεν απέσπασε ο Κάμερον αφορά τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις που μπορεί να υποστεί το κείμενο της συμφωνίας κατά το πέρασμά του από την Ευρωβουλή. «Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα της νομοθετικής διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Προκειμένου να παρουσιάσει στο εσωτερικό ακροατήριο τη συμφωνία με την Ε.Ε. ως «αεροστεγή», ο Κάμερον ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να δεσμεύεται ότι θα συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις των ηγετών. Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν οι ευρωβουλευτές εξετάσουν τις λεπτομερείς νομοθετικές αλλαγές, τις οποίες θα επεξεργαστεί η Κομισιόν με βάση τις αποφάσεις των ηγετών. Οι νομοθετικές προτάσεις δεν μπορούν να κατατεθούν πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, αφού η συμφωνία Ε.Ε. – Μ. Βρετανίας προβλέπει ότι τα συμφωνηθέντα θα τεθούν σε εφαρμογή μόνον αν η Μεγάλη Βρετανία επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τουλάχιστον δύο από τα βρετανικά αιτήματα, το αίτημα για περικοπή των επιδομάτων τέκνων των υπηκόων Ε.Ε. και το αίτημα για «χειρόφρενο έκτακτης ανάγκης» στα προνοιακά επιδόματα των υπηκόων Ε.Ε. απαιτούν αλλαγές στη νομοθεσία. Τα ζητήματα αυτά εξακολουθούν να εγείρουν σοβαρές διαφωνίες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θεωρούν ότι αδικούν τους υπηκόους τους. Μετά τη σύνοδο των 4 χωρών του Βίζεγκραντ, ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε ότι οι χώρες αυτές εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις. «Αντιμετωπίζουμε επικριτικά τα μέτρα προσαρμογής των επιδομάτων τέκνων και τους όρους του λεγόμενου “φρένου εκτάκτου ανάγκης“», δήλωσε χθες ο Σομπότκα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν. «Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», είπε ο Τουσκ από την Πράγα, μετά τη συνάντησή του με τον Σομπότκα.

Στη Γερμανία, κορυφαίοι κύκλοι της οικονομίας τάχθηκαν κατά του διαζυγίου της Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε. «Το Brexit οδηγεί σε αδιέξοδο», είπε ο επικεφαλής της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών BDI, Ούλριχ Γκρίλο. «Η έξοδος της Μ. Βρετανίας δεν θα ήταν απλώς ένα σοκ για την κοινή αγορά, θα ήταν πάνω απ’ όλα ένα ισχυρό σημάδι εναντίον της Ευρώπης. Από την άποψη της γερμανικής οικονομίας, το μήνυμα προς τη Μ. Βρετανία είναι ένα και μοναδικό: μείνετε μέσα, σας συμφέρει».

Παράλληλα χθες, δήλωση που ερμηνεύθηκε ως υποστηρικτική για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. έκανε ο δεύτερος τη τάξει της διαδοχής του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή