Απερρίφθη μομφή κατά του πρωθυπουργού της Ουκρανίας

Απερρίφθη μομφή κατά του πρωθυπουργού της Ουκρανίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Αποσοβήθηκε στο παρά πέντε οξεία πολιτική κρίση στην Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ επιβίωσε της πρότασης μομφής, με την αντιπολίτευση να συγκεντρώνει 194 από τις 226 ψήφους, που απαιτούνταν για την αποπομπή της. Είχε προηγηθεί η έκκληση του προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο προς τον Γιατσένιουκ να παραιτηθεί, ενώ λίγο νωρίτερα την παραίτησή του υπέβαλε, κατόπιν πιέσεων, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Σόκιν, λόγω εμπλοκής του σε υπόθεση διαφθοράς.

«Ανεπαρκείς επιδόσεις»

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε, εξάλλου, ανεπαρκείς τις επιδόσεις της κυβέρνησης στη διάρκεια του 2015. Ούτως ή άλλως, όμως, ο Ποροσένκο είχε απορρίψει το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, υπογραμμίζοντας πως ένα νέο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να σχηματισθεί από τον τρέχοντα φιλοδυτικό συνασπισμό. Ο Ποροσένκο ζήτησε την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Σόκιν και προσέθεσε: «Οι ίδιες παράμετροι πρέπει να ισχύσουν και για την κυβέρνηση. Η κοινωνία έχει αποφασίσει ξεκάθαρα ότι υπήρξαν περισσότερα λάθη παρά επιτεύγματα και αρνείται την εμπιστοσύνη της στους υπουργούς».

Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με τη μεγάλη διαφθορά που την κατατρώει, δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις από τους δυτικούς συμμάχους της, προκειμένου να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής, ώστε να συνεχίσει να έχει την υποστήριξή τους και να αποφευχθεί ένα νέο πολιτικό και οικονομικό χάος στη χώρα. Την περασμένη Τετάρτη, η χώρα έλαβε μια ασυνήθιστα αυστηρή προειδοποίηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τον κύριο χρηματοδότη της. Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι θα σταματήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, καθώς δεν καταβάλλονται «νέες, σημαντικές προσπάθειες» από το Κίεβο για μεταρρυθμίσεις και για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχία, σε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη με τον Πέτρο Ποροσένκο.

Μεταρρυθμίσεις από ΔΝΤ

Ο Μπάιντεν κάλεσε τον κυβερνητικό συνασπισμό να αποκαταστήσει «γρήγορα την ενότητά του», για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το ΔΝΤ, του οποίου η στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Αϊβάρας Αμπρομαβίσιους, ένα σεβαστό πρόσωπο στους επιχειρηματικούς κύκλους και τις δυτικές κυβερνήσεις. Ο παραιτηθείς υπουργός κατηγόρησε στενό συνεργάτη του προέδρου Ποροσένκο ότι εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις και προσπαθεί να επιβάλει πρόσωπα «αμφιβόλου επιρροής» στην ομάδα του. Τα βλέμματα στράφηκαν αμέσως στον Πέτρο Ποροσένκο και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, καθώς επικριτές τους λένε ότι πρόεδρος και πρωθυπουργός υπερασπίζονται τα ιδιωτικά συμφέροντα «προσώπων που τους επηρεάζουν, χωρίς να έχουν κανένα θεσμικό ρόλο», ενώ επισημαίνουν ότι οι μεταξύ τους διαφορές το μόνο που έκαναν είναι να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή