Μακράς διαρκείας ο απόηχος της απώλειας Σκαλία

Μακράς διαρκείας ο απόηχος της απώλειας Σκαλία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του δικαστή Αντονιν Σκαλία κοπάζουν σταδιακά, καθώς σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό του είχε προβλήματα με την καρδιά και την πίεσή του, αλλά ο απόηχος της απώλειας προμηνύεται μακράς διάρκειας για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η επιμονή του κόμματος να μη συναινέσει σε αντικατάστασή του στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν από την εκλογή νέου προέδρου μπορεί να στοιχίσει σε κάποια στελέχη του την εκλογή τους στο Κογκρέσο κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει έναν υποψήφιο διάδοχο του Σκαλία και αμέσως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποσαφήνισε ότι θα μπλοκάρει οποιονδήποτε εκλεκτό του. Μάλιστα δύο από τους υποψήφιους για το χρίσμα, ο Τεντ Κρουζ και ο Μάρκο Ρούμπιο, άφησαν να εννοηθεί ότι θα αναδείξουν το ζήτημα σε κεντρικό της προεκλογικής τους εκστρατείας. Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η πολωτική τακτική ευνοεί στην πραγματικότητα τους Δημοκρατικούς, αφού μετατρέπει τις εκλογές σε ένα δημοψήφισμα μεταξύ του δραστήριου Δημοκρατικού προέδρου και του υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο Κογκρέσου, που απλώς προσπαθεί να υπονομεύσει κάθε πρωτοβουλία του. Η κινητοποίηση των Δημοκρατικών ψηφοφόρων εν όψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου είναι το ζητούμενο για το κόμμα, το οποίο ευεργετείται από την παρελκυστική στρατηγική των Ρεπουμπλικανών, επισημαίνει ο Τζον Κάσιντι του περιοδικού «Νιου Γιόρκερ».

Στο μεταξύ, στο δημοκρατικό στρατόπεδο και παρά την απογοητευτική της εμφάνιση στις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές σε Αϊόβα και Νιου Χάμσαϊρ, η Χίλαρι Κλίντον εξακολουθεί να προηγείται του Μπέρνι Σάντερς σε εθνικό επίπεδο στις δημοσκοπήσεις με διαφορά 10%. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του NBC News, η Χίλαρι έχασε μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ο Σάντερς κέρδισε μία. Παρ’ όλα αυτά κι ενώ η Νεβάδα κάποτε φάνταζε σίγουρη για το επιτελείο της (μάλιστα ο επικεφαλής της καμπάνιας της είχε κάνει λόγο για προβάδισμα 25% έναντι του Σάντερς), οι προσδοκίες περιορίζονται όσο πλησιάζει το Σάββατο. Μπορεί ο Σάντερς να ξεκίνησε σχετικά αργά την εκστρατεία του στη συγκεκριμένη Πολιτεία, αλλά έχει αρχίσει να υπερβαίνει τις δαπάνες της Κλίντον στην Πολιτεία, αφού θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να αποδείξει τη διείσδυσή του σε μειονοτικά εκλογικά ακροατήρια. «Εσωτερικές δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι νέοι Λατινοαμερικανοί από εργατικά κοινωνικά στρώματα έρχονται προς το μέρος του Μπέρνι» εξήγησε ο επικεφαλής της καμπάνιας του, Τζεφ Γουίβερ. Δώδεκα γραφεία και πάνω από 100 έμμισθοι υπάλληλοι βρίσκονται στη Νεβάδα, υποβοηθούμενοι από ισπανόφωνες ομάδες υποστήριξης του Σάντερς από όλες τις γωνιές των ΗΠΑ, ακόμη και το Λος Αντζελες. Συγκεντρώνει πλέον πολύ μεγαλύτερα πλήθη από ό,τι εκείνη, σημειώνουν Αμερικανοί παρατηρητές.

Προβληματικός αποδεικνύεται εξάλλου ο ρόλος του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος αποδεικνύεται περισσότερο βαρίδι παρά πλεονέκτημα για την καμπάνια της συζύγου του. Ανώτατοι σύμβουλοι επισημαίνουν πόσο απρόβλεπτος είναι και επιβεβαιώνουν την άποψή τους με το διόλου πειστικό ξέσπασμά του εναντίον του Σάντερς, την παραμονή των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χάμσαιρ. Υπενθυμίζουν, δε, ότι κάτι αντίστοιχο έκανε το 2008 όταν η έλλειψη αυτοσυγκράτησής του οδήγησε τις ψήφους των Αφροαμερικανών στις αγκάλες του Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Μπιλ Κλίντον είναι μια ιδιοφυΐα στην πολιτική, εκτός όταν μιλάει για λογαριασμό της συζύγου του» εξηγεί ο πρώην επικεφαλής του γραφείου πολιτικού σχεδιασμού του, Ντέιβιντ Αξελροντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή