Μέρκελ: Καταλύτης η Τουρκία για τις ροές

Μέρκελ: Καταλύτης η Τουρκία για τις ροές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια ώρα που οι New York Times πρότειναν την Αγκελα Μέρκελ ως το καταλληλότερο πρόσωπο να αναλάβει γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος εξηγούσε από το βήμα της γερμανικής Βουλής τις προσδοκίες της από τη σημερινή σύνοδο για το προσφυγικό, και τόνισε στους βουλευτές ότι το 90% των Γερμανών εξακολουθεί να συμφωνεί ότι η χώρα πρέπει να παρέχει προστασία σε όσους τη χρειάζονται. Στόχος της Γερμανίας στη σημερινή σύνοδο είναι να πιεστεί η Τουρκία, ώστε να σταματήσει τη δράση των διακινητών, μειώνοντας τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά. «Ο κοινός μας στόχος είναι να μειώσουμε αισθητά, μακροπρόθεσμα, τον αριθμό των προσφύγων, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη την προστασία μας», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ενώπιον της Βουλής, η Αγκελα Μέρκελ εξέθεσε τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής της: την καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγιάς, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της Ε.Ε. «Τώρα βιώνουμε μία εντελώς διαφορετική όψη της παγκοσμιοποίησης», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στο άρθρο των New York Times, που αναφέρεται στις υποψηφιότητες για τον επόμενο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο συντάκτης του Μαρκ Σέντον σημειώνει: «Υπάρχουν πολλά θετικά υπέρ μιας πιθανής υποψηφιότητας της κυρίας Μέρκελ. Είναι γυναίκα και έχει μεγαλώσει στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Πιο σημαντικό, μπορεί καλά να καταλάβει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε τη βάση του στη Δρέσδη, ως αξιωματικός της KGB, όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε. Θα μπορούσε επίσης να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής».

Η Μέρκελ οδεύει στη σημερινή σύνοδο πιο απομονωμένη από ποτέ, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με την Αυστρία, να υποστηρίζουν ότι, αν οι αριθμοί των αφίξεων δεν μειωθούν, η Ευρώπη θα πρέπει να οδηγηθεί σε κλείσιμο συνόρων.

«Ως προς την κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη, συμφωνούμε με τη Γερμανία και τη Σουηδία, αλλά ως προς το θέμα της φύλαξης των εθνικών συνόρων, αν δεν λειτουργήσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ως προς το λεγόμενο “Plan B”, συμφωνούμε με τις χώρες του Βίζεγκραντ», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κουρίρ» της Βιέννης. Ο Φάιμαν εμφανίστηκε βέβαιος ότι σύντομα θα αλλάξει και η Γερμανία στάση. «Πιστεύω ότι τα βήματά μας θα ακολουθήσει και η Γερμανία. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γερμανία», είπε. Χθες ανακοινώθηκε ότι από την Παρασκευή η Αυστρία θα δέχεται το πολύ 80 αιτούντες άσυλο την ημέρα, και θα αφήνει να διέρχονται από το έδαφός της το πολύ 3.200 άτομα, «που θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία σε κάποια γειτονική χώρα». Ο Αυστριακός καγκελάριος επανέφερε επίσης την απειλή επιβολής οικονομικών κυρώσεων «στα εμπλεκόμενα κράτη» (βλ. Ελλάδα), αν δεν καταφέρουν να μειώσουν τις ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή