Ομπάμα: «Λάθος η εμπλοκή της Ρωσίας στο Συριακό»

Ομπάμα: «Λάθος η εμπλοκή της Ρωσίας στο Συριακό»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία διέπραξε «στρατηγικό λάθος» με τη στρατιωτική εμπλοκή της στη συριακή κρίση, ένα λάθος που μακροπρόθεσμα θα της στοιχίσει ακριβά, εκτιμά ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΑΣΕΑΝ (οικονομικής ένωσης χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας), ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν βρίσκεται σε προσωπική αναμέτρηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο συριακό πρόβλημα, για να προσθέσει: «Το πραγματικό ερώτημα είναι τι πιστεύει ότι θα κερδίσει η Ρωσία αν της μείνει ως σύμμαχος μια ολοκληρωτικά κατεστραμμένη χώρα, η αναστήλωση της οποίας θα απαιτεί διαρκώς πακτωλούς δισεκατομμυρίων».

Κατά τον Αμερικανό ηγέτη, η Ρωσία κινδυνεύει να «αποτελματωθεί» στη Συρία, χωρίς ορατή προοπτική απεγκλωβισμού. «Ο Πούτιν μπορεί να πιστεύει ότι είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας μόνιμης κατοχής της Συρίας από τον ρωσικό στρατό. Αλλά αυτό θα του κοστίσει πανάκριβα. Περίπου τα τρία τέταρτα του συριακού εδάφους συνεχίζουν να ελέγχονται από αντιπάλους του (προέδρου) Ασαντ κι αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αναφορικά με τις διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας του Μονάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε δύσπιστος, ρίχνοντας τις ευθύνες στη Ρωσία. «Είναι αρκετά δύσκολο να πετύχουμε (την εκεχειρία) γιατί έχει χυθεί πάρα πολύ αίμα. Αν η Ρωσία συνεχίσει τους τυφλούς βομβαρδισμούς, σαν κι αυτούς που βλέπουμε αυτό το διάστημα, νομίζω ότι είναι ασφαλές να προβλέψουμε ότι η (συριακή) αντιπολίτευση δεν θα καταθέσει τα όπλα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται εντεινόμενες πιέσεις, τόσο από ισχυρές μερίδες του αμερικανικού κατεστημένου, όσο και από σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι τον κατηγορούν για παθητικότητα στο συριακό πρόβλημα, μια παθητικότητα που επιτρέπει στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Μπασάρ αλ Ασαντ να ενισχύουν διαρκώς τις θέσεις τους. Την Τρίτη, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του καθεστώτος Ασαντ το 2013, όταν υπήρχαν καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό Πεντάγωνο πιέζει το ΝΑΤΟ να αναλάβει ενεργητικό ρόλο στη Συρία, στο όνομα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. Κομιστής των σχετικών πιέσεων ήταν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, κατά τη συνάντησή του με ομολόγους του στο αρχηγείο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια ανταπόκριση αναφέρει, ωστόσο, ότι Γερμανία και Γαλλία αντέδρασαν αρνητικά στις προτάσεις Κάρτερ, εκτιμώντας ότι εμπεριέχουν τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία και υποτροπής της ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις της με τη Δύση.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα πάρουν μέρος αύριο στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε για την εφαρμογή των αποφάσεων του Μονάχου, προς επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία. Στις σχετικές δηλώσεις του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συριακής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών.

Στο εσωτερικό της Συρίας, άρχισε χθες η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Ερυθράς Ημισελήνου και του ΟΗΕ σε επτά περιοχές που τελούν υπό πολιορκία είτε του κυβερνητικού στρατού, είτε των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή