Ζώνη προστασίας 10 χλμ. στα σύνορα ζητεί η Τουρκία

Ζώνη προστασίας 10 χλμ. στα σύνορα ζητεί η Τουρκία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία «ασφαλούς διαδρόμου», σε βάθος 10 χιλιομέτρων, εντός της συριακής επικράτειας, ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι Κούρδοι αντάρτες του κόμματος PYD επιδιώκουν τη δημογραφική αλλοίωση της περιοχής γύρω από την πόλη Αζάζ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, σε βάρος των Τουρκμενίων και των Αράβων.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιαλτσίν Ακντογκάν δήλωσε: «Υπάρχει ένα παιχνίδι σε εξέλιξη (από την πλευρά των Κούρδων) για την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης. Η Τουρκία δεν θέλει να γίνει μέρος αυτού του παιχνιδιού. Εκείνο που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος, ο οποίος θα περιλαμβάνει και την πόλη Αζάζ, σε βάθος 10 χιλιομέτρων μέσα στη Συρία».

Η πόλη Αζάζ είναι το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στην περιοχή που ξεκινά από το Χαλέπι και φθάνει στα τουρκικά σύνορα. Τις τελευταίες ημέρες, οι Κούρδοι εντείνουν την πίεσή τους για την κατάληψη της Αζάζ, εκμεταλλευόμενοι την επίθεση του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ στο Χαλέπι, όπως και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την πτώση της Αζάζ και βομβαρδίζει, από το περασμένο Σάββατο, θέσεις των Κούρδων μαχητών.

Η πάγια πρόταση της Τουρκίας για δημιουργία «ελεύθερης ζώνης» στον συριακό βορρά δεν βρίσκει, επί του παρόντος, υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι, για να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα, θα πρέπει να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Βόρεια Συρία, κάτι που θα τους έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση όχι μόνο με την κυβέρνηση Ασαντ, αλλά και με τη Ρωσία.

Πάντως, η τουρκική πρόταση φαίνεται να συναντά ευήκοα ώτα στη Γερμανία, η οποία επείγεται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από τη Συρία. Μιλώντας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, η Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα έχει τη συναίνεση και της κυβέρνησης Ασαντ. «Αν καταφέρναμε να κλείσουμε μια συμφωνία μεταξύ του συνασπισμού εναντίον του Ασαντ και των υποστηρικτών του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μια περιοχή προστασίας για πολλούς πρόσφυγες, αυτό θα έσωζε πολλές ανθρώπινες ζωές και θα υπηρετούσε την πολιτική διαδικασία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την απογοήτευσή του για την επιφυλακτική στάση της κυβέρνησης Ομπάμα στο εν λόγω θέμα εξέφρασε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. «Ω, Αμερική! Γιατί δεν είπες ναι στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων; Τώρα τα ρωσικά αεροπλάνα μουγκρίζουν πάνω από την περιοχή και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν. Δεν είμαστε σύμμαχοι; Δεν οφείλουμε να δρούμε από κοινού;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε σύσκεψη περιφερειακών στελεχών.

Στην ίδια ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε τους ομοεθνείς του ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερο Καντίλ», δηλαδή ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη Βόρεια Συρία, κατ’ αναλογία προς το ιρακινό Κουρδιστάν. Το όρος Καντίλ, στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, φιλοξενεί τα κυριότερα ορμητήρια της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε και την έντονη αποδοκιμασία του για τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει την Αγκυρα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή