Επιδρομή των αρχών στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου

Επιδρομή των αρχών στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εφοδο και έρευνα πραγματοποίησε χθες η γαλλική αστυνομία στα γραφεία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, στο προάστιο του Παρισιού Ναντέρ, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για τους υπαλλήλους των ευρωβουλευτών του κόμματος.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Εθνικό Μέτωπο κατήγγειλε «το θλιβερό δημιούργημα, τη λεγόμενη “υπόθεση των υπαλλήλων στην Ευρωβουλή“, που χαλκεύθηκε τις παραμονές των περιφερειακών εκλογών από τον Γερμανό Σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς το 2015. Η δήθεν υπόθεση στερείται νομικής βάσης». Το κόμμα εκφράζει, επίσης, «την έκπληξή μας για τη διαδικασία αυτή, που έχει ως επικεφαλής της γενικό εισαγγελέα, υφιστάμενο του υπουργού Δικαιοσύνης».

Η γαλλική Δικαιοσύνη υποπτεύεται ότι οι 20 υπάλληλοι ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου δεν απασχολούνται στην Ευρωβουλή του Στρασβούργου, αλλά επιτελούν άλλα καθήκοντα, εισπράττοντας τον μισθό του ευρωπαϊκού οργάνου στο Στρασβούργο.

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται να προσλαμβάνουν δύο ειδών συνεργάτες: τους «διαπιστευμένους», που δραστηριοποιούνται στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, και τους «τοπικούς», με αρμοδιότητες στις εκλογικές περιφέρειες των βουλευτών.

Αν η Δικαιοσύνη διαπιστώσει ότι οι συνεργάτες των ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου απασχολούνταν για άλλες εργασίες από αυτές που προβλέπει ο κανονισμός της νομοθετικής εξουσίας της Ε.Ε., το κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει δίωξη για παράνομη χρηματοδότηση.

Μία ημέρα νωρίτερα, η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία του ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, στο προάστιο του Παρισιού Σεν Κλου, παρουσία του ίδιου του Λεπέν.

Η έρευνα αυτή είχε διαταχθεί από την εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας, κατόπιν εντολής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Olaf), που με τη σειρά του εκτελούσε εντολές του Ευρωκοινοβουλίου.

«Είμαι στόχος σκόπιμης δίωξης από μέρους της εξουσίας και τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η αστυνομία είχε ερευνήσει για πρώτη φορά τα γραφεία του κ. Λεπέν στο Σεν Κλου, στο πλαίσιο έρευνας για απόκρυψη κεφαλαίων και ψευδούς δήλωσης στην εφορία. Εφοδο είχαν πραγματοποιήσει οι αστυνομικοί και στα παλιό σπίτι του Λεπέν, στο Ρουέλ-Μαλμεζόν, στη σημερινή του κατοικία στο Σεν Κλου, καθώς και στην κατοικία του βοηθού του Ζεράλντ Ζερέν.

Αυτόπτης μάρτυρας της έρευνας στο σπίτι του Λεπέν την Τρίτη περιέγραψε την ατμόσφαιρα ως «ηλεκτρισμένη». Η έρευνα, που άρχισε νωρίς το μεσημέρι, διήρκεσε μέχρι τις δέκα το βράδυ, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος σε φορητό υπολογιστή της αστυνομίας που δεν επέτρεπε στους δικαστικούς υπαλλήλους να εκτυπώσουν την αναφορά της έρευνας. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν περίμενε εκνευρισμένος την επισκευή του μηχανήματος, ώστε να υπογράψει την έκθεση της έρευνας ως όφειλε. «Η έφοδος αυτή είναι μια πολιτική επιχείρηση που διευθύνεται από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μανουέλ Βαλς, με στόχο τον εκφοβισμό της πατριωτικής αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Λεπέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή