Απογοητευτικά αποτελέσματα από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Απογοητευτικά αποτελέσματα από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρέχουσα περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών κερδών για την Ευρώπη φαίνεται πως είναι και η χειρότερη από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αρκετά συχνά καταλαμβάνονται εξαπίνης. Και αυτό επειδή ακόμα και οι σταθερά κερδοφόροι κλάδοι, όπως ο χρηματοπιστωτικός και η βαριά βιομηχανία, ο ένας μετά τον άλλον παρουσιάζουν κέρδη τα οποία υστερούν κατά πολύ των προβλέψεων. Η δε απόκλιση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τα χρόνια ακόμα και πριν από την κρίση. Οι αναλυτές εξετάζουν εκ νέου τις προβλέψεις για το 2016 που είχαν διατυπώσει πέρυσι. Σήμερα εκτιμούν πως οι εταιρείες οι οποίες συναπαρτίζουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Εurope 600 θα εμφανίσουν κατά μέσον όρο μηδενική αύξηση εσόδων, όταν προ τριμήνου έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 4%.

Ισως όλη αυτή η συνθήκη να απηχεί και την απογοήτευση που αισθάνονται τα τελευταία πέντε χρόνια όσοι τοποθετούν τα χρήματά τους σε μετοχές: σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν ενισχύονται. Αρχής γενομένης από το 2011, οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των κερδών υπερτερούν των αναθεωρήσεων προς το καλύτερο. «Η αγορά, όπως γίνεται σαφές, επιθυμεί μόνον βελτίωση των προβλεπομένων κερδών, αλλά ακόμα και ένας κλάδος εν γένει ανεπηρέαστος από τους οικονομικούς κύκλους, όπως η παροχή υπηρεσιών στην υγεία, απέχει των προβλέψεων», υπογραμμίζει ο Μάνις Κάμπρα, υπεύθυνος στρατηγικής στην Bank of America. «Πότε θα τελειώσουν όλα αυτά; Πότε τελικά θα έχουμε μπροστά μας ιστορίες με επιχειρήσεις που παρουσιάζουν διαρθρωτική ανάπτυξη πέραν των επιπτώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών; Θα πρέπει να συμβεί κάποια εξέλιξη που σχετίζεται περισσότερο με τα θεμελιώδη μεγέθη στην οικονομία».

Το 2015 είχε θεωρηθεί καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, με το ευρώ εξασθενημένο, την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει και τη ζήτηση από τους καταναλωτές σε ΗΠΑ και Νοτιοανατολική Ασία να είναι ζωηρή. Ωστόσο, η κατακρήμνιση των τιμών των εμπορευμάτων και του πετρελαίου στη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω Κίνας ήταν το πρώτο πλήγμα για τα κέρδη. Σήμερα, το επόμενο πλήγμα σχετίζεται με τις τράπεζες, όπως οι Credit Suisse και Deutsche Bank, οι οποίες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων. Πάντως, θα πρέπει εν κατακλείδι να διευκρινιστεί πως η αποκαρδιωτική εικόνα δεν αφορά μόνον την Ευρώπη, καθώς συνολικά οι προσδοκίες κερδοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα είναι οι χειρότερες από το 2012.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή