Ερευνες κατά Μπιλάλ Ερντογάν για διαφθορά

Ερευνες κατά Μπιλάλ Ερντογάν για διαφθορά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. H ιταλική Δικαιοσύνη έχει αρχίσει έρευνα σε βάρος του γιου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως υπόπτου για την έξοδο μεγάλων χρηματικών ποσών από τη χώρα του. Η εισαγγελία της Μπολόνια άρχισε την έρευνα σε βάρος του Μπιλάλ Ερντογάν, πρωτότοκου γιου του Τούρκου προέδρου, μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Τούρκος επιχειρηματίας Μουράτ Χακάν Ουζάν, εξόριστος αντίπαλος του καθεστώτος της Αγκυρας.

Ο επιχειρηματίας δηλώνει ότι ο Μπιλάλ διέφυγε στην Ιταλία «με μεγάλο χρηματικό ποσό» και ομάδα ενόπλων σωματοφυλάκων, οι οποίοι απελάθηκαν από το ιταλικό έδαφος πριν επιστρέψουν με διπλωματικά διαβατήρια, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος. Ο Μπιλάλ, που έφθασε στην Μπολόνια, στη Βορειοκεντρική Ιταλία, πέρυσι το καλοκαίρι, είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Εφυγε από την Τουρκία μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, στις οποίες το φιλοϊσλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ηγείτο ο πατέρας του, πριν γίνει πρόεδρος το 2014, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία διατηρούσε από το 2002. Στη συνέχεια, το ΑΚΡ ανέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία σε νέες εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Νοεμβρίου. Τότε, ένας λογαριασμός στο Twitter, με την ονομασία «Το βαθύ λαρύγγι της Τουρκίας, Φουάτ Αβνί», είχε γράψει ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν μετέβη στην Ιταλία στις 27 Σεπτεμβρίου με μεγάλα χρηματικά ποσά, για να διαχειριστεί τα οικονομικά της οικογένειας.

Ερευνες στο παρελθόν

Τον χειμώνα 2013-2014, η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν είχε συγκλονιστεί από μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, στην οποία ενοχοποιούνταν υπουργοί και ο Μπιλάλ Ερντογάν. Ο τελευταίος κατηγορείτο για αθέμιτη άσκηση επιρροής και υπεξαιρέσεις. Σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ερντογάν εμφανιζόταν να λέει στον Μπιλάλ να κρύψει 30 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα. Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, αποκήρυξε τις ηχογραφήσεις αυτές ως προϊόντα κακόβουλης συρραφής. Ολες οι δικαστικές έρευνες που άρχισαν τότε στη συνέχεια έκλεισαν. Ο Μπιλάλ διαβεβαιώνει ότι πήγε στην Ιταλία για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στο ίδιο πανεπιστήμιο όπου είχε ξεκινήσει τις σπουδές του και αρνείται ότι τράπηκε σε φυγή.

Στον αντίποδα, οι Τούρκοι εισαγγελείς επέμεναν ότι συμμετείχε σε ένα σχήμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που είχε στόχο να παρακάμψει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Μάλιστα, στο πλαίσιο των τότε ερευνών είχαν διατάξει τη σύλληψη 52 ατόμων και είχαν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος 14, ανάμεσά τους και συγγενείς υπουργών. Οι κατηγορίες κυμαίνονταν από δωροδοκία, διαφθορά, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέχρι λαθρεμπόριο χρυσού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή