Ιστορική επίσκεψη Μπ. Ομπάμα στην Κούβα

Ιστορική επίσκεψη Μπ. Ομπάμα στην Κούβα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ιστορική επίσκεψη στην Κούβα θα πραγματοποιήσει στις 21 και 22 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησιωτικό κράτος ύστερα από επτά δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, ενταφιάζοντας οριστικά ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μέτωπα του Ψυχρού Πολέμου.

Μετά την περυσινή προσέγγιση μεταξύ Αβάνας και Ουάσιγκτον, οι δύο χώρες αντάλλαξαν διπλωματικές αποστολές, ενώ εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν συμφωνία την Τρίτη για την αποκατάσταση των επιβατικών πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας εντός του 2016, αίροντας έτσι το τελευταίο πρόσκομμα στην ελεύθερη μετακίνηση Κουβανοαμερικανών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις οικογένειές τους στη νησιωτική χώρα.

Τα σχέδια του προέδρου Ομπάμα προκάλεσαν χθες την έντονη αντίδραση Ρεπουμπλικανών που αντιτίθενται στην αναθέρμανση των σχέσεων με το καθεστώς Κάστρο, συμπεριλαμβανομένων και υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος. Ο υπερσυντηρητικός γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, ο πατέρας του οποίου διέφυγε από την Κούβα τη δεκαετία του 1950, είπε ότι ο Ομπάμα δεν θα έπρεπε να επισκεφθεί το νησί όσο η οικογένεια Κάστρο παραμένει στην εξουσία.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, παιδί και αυτός Κουβανών μεταναστών, ο οποίος καταδίκασε την προγραμματισμένη επίσκεψη Ομπάμα, αποκαλώντας την Κούβα «αντιαμερικανική κομμουνιστική δικτατορία».

«Σήμερα, ένα χρόνο και δύο μήνες μετά το άνοιγμα στην Κούβα, η κουβανική κυβέρνηση παραμένει όσο καταπιεστική υπήρξε πάντα», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, μιλώντας στο CNN.

Παρά την πρόθεση του προέδρου Ομπάμα να προβεί σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, η σθεναρή αντίδραση του αντικαστρικού λόμπι στη νομοθετική εξουσία δεν έχει επιτρέψει την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο, που απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο. Για τον πρόεδρο Ομπάμα, το διπλωματικό άνοιγμα προς την Κούβα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της οκταετούς θητείας του.

Ο κ. Ομπάμα θα γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος, μετά τον Κάλβιν Κούλιτζ το 1928, που επισκέπτεται την Αβάνα, αν και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επισκέφθηκε τον αμερικανικό ναύσταθμο του Γκουαντάναμο το 1948.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή