Βαλς αντί Μακρόν θέλει η Αριστερά

Βαλς αντί Μακρόν θέλει η Αριστερά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μία υποψηφιότητα του σημερινού πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, στις προεδρικές εκλογές του 2017, αντί του υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ολάντ δεν επιδιώξει την επανεκλογή του, θα προτιμούσε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Αριστεράς στη Γαλλία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ποσοστό 35% των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της γαλλικής Αριστεράς, θα προτιμούσαν τον Βαλς ως υποψήφιο για την προεδρία, έναντι 14% που θα επέλεγαν τον Μακρόν. Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ κάνουν πολλά στελέχη του κόμματός του να εξετάζουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής εσωκομματικών προκριματικών εκλογών, με στόχο την ανάδειξη υποψηφίου για την προεδρική αναμέτρηση του 2017. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και ο Φρανσουά Ολάντ δεν εξασφαλίσει το «χρίσμα», θα είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Γάλλος πρόεδρος δεν θα διεκδικεί την επανεκλογή του. «Δεν μπορεί κανείς να είναι υποψήφιος μόνο και μόνο για να διατηρείται στην επικαιρότητα. Θα λάβω την απόφασή μου όταν η στιγμή θα είναι κατάλληλη. Η στιγμή αυτή, πάντως, δεν έφθασε ακόμη», είπε ο πρόεδρος Ολάντ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, όμως, έχει αναδειχθεί στο δημοφιλέστερο πολιτικό πρόσωπο της Κεντροαριστεράς, εάν ερωτηθούν ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe. Θετική άποψη εξέφρασε για τον Μακρόν το 42% των ερωτηθέντων, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να ακολουθεί με 27% και τον πρόεδρο Ολάντ με 21%.

Η δημοτικότητα του Μακρόν και η προβολή του στα ΜΜΕ της Γαλλίας οδήγησαν τον πρωθυπουργό Βαλς να περιορίσει τις αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών, «σπάζοντας» το πρόσφατο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, για να το διαμοιράσει σε άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Μετά τις επιθέσεις κατά του Charlie Hebdo τον Ιανουάριο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου, ο Βαλς δεν απώλεσε μόνο τη μεταρρυθμιστική του αίγλη εξαιτίας του Μακρόν, αλλά και την εικόνα του “κυρίου Ασφάλεια” από τον Φρανσουά Ολάντ. Το γεγονός αυτό ενέτεινε την ένταση μεταξύ Βαλς και Μακρόν», είπε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η θέση του Μακρόν στην κυβέρνηση είναι ασφαλής, όσο συνεχίζει να ενισχύει την απήχηση του προέδρου Ολάντ μεταξύ των κεντροδεξιών ψηφοφόρων.

Ανοικτό παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα εάν ο Μακρόν θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της «μεταρρυθμιστικής μασκότ» του Ολάντ, έως το πέρας της προεδρικής θητείας του δευτέρου, αν και πολλοί θεωρούν δεδομένη την προθυμία του να παραμείνει στην κυβέρνηση, χάρη στις φιλοδοξίες που ο νεαρός υπουργός τρέφει για την προεδρική αναμέτρηση του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή