Ρίψεις τροφίμων ΟΗΕ σε πολιορκημένη πόλη

Ρίψεις τροφίμων ΟΗΕ σε πολιορκημένη πόλη

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Τις πρώτες ρίψεις τροφίμων και ανθρωπιστικού υλικού σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο ΟΗΕ στην πολιορκημένη από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συριακή πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πρόσβαση στην πόλη των 200.000 κατοίκων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατη επισιτιστική κρίση.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, μία ημέρα μετά την άφιξη πέντε οχηματοπομπών με τρόφιμα του ΟΗΕ σε ισάριθμες περιοχές της Συρίας, ο Γιαν Εγκελαντ δήλωσε ότι το Διεθνές Ταμείο Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ έχει εκπονήσει σαφή σχέδια τροφοδοσίας της Ντέιρ αλ Ζορ εντός των προσεχών ημερών.

«Η επιχείρηση προώθησης τροφίμων στην Ντέιρ αλ Ζορ είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και θα είναι η πρώτη στο είδος της. Η παράδοση των τροφίμων θα μπορεί να γίνει μόνο με ρίψεις από μεταγωγικά αεροσκάφη, κάτι που είναι πιο δύσκολο και δαπανηρό από ό,τι οι πομπές φορτηγών αυτοκινήτων», είπε ο κ. Εγκελαντ, πρόεδρος της Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, επικαλούμενος συζητήσεις που είχε με ανώτατα στελέχη του ΟΗΕ.

Η Ντέιρ αλ Ζορ είναι η μεγαλύτερη πόλη της ομώνυμης επαρχίας της Συρίας, η οποία συνδέει τη Ράκα –de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους– με τα εδάφη που ελέγχει η ισλαμική οργάνωση στο γειτονικό Ιράκ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 486.700 πολίτες βρίσκονται σε 15 πολιορκημένες πόλεις της Συρίας, ενώ περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια επιβιώνουν σε δυσπρόσιτες, εξαιτίας του πολέμου, περιοχές. Στις περισσότερες από τις ζώνες αυτές, οργανώσεις αναφέρουν συνθήκες υποσιτισμού αλλά και θανάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή