Ρήγματα μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού

Ρήγματα μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες ρωγμές στη συμμαχία Μόσχας – Δαμασκού φαίνεται να υποδηλώνουν χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, στη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Ο Ρώσος αξιωματούχος αποδοκίμασε ευθέως την πρόσφατη τοποθέτηση του Ασαντ, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρις ότου νικήσει ολοσχερώς την ένοπλη αντιπολίτευση.

«Ακουσα τις τηλεοπτικές δηλώσεις του προέδρου Ασαντ. Φυσικά, δεν εναρμονίζονται με τις διπλωματικές προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ρωσία», σημείωσε ο Τσούρκιν, παραπέμποντας στην πρόσφατη συμφωνία των μεγάλων και των περιφερειακών δυνάμεων στο Μόναχο για την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία.

Στη ρωσική πρωτεύουσα κυκλοφορούν τελευταία επίμονες φήμες ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ αρνείται να συνομιλήσει με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης, τα οποία αποδέχεται η Μόσχα ως εταίρους στην ειρηνευτική διαδικασία, γεγονός που φαίνεται να προκαλεί δυσφορία στο Κρεμλίνο. Ο ίδιος ο Τσούρκιν δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του όταν δήλωνε στην Kommersant: «Αν οι συριακές αρχές ακολουθήσουν το ρωσικό παράδειγμα στην αντιμετώπιση της κρίσης, θα έχουν μια ευκαιρία να βγουν από αυτήν με την αξιοπρέπειά τους ανέπαφη. Αλλά, αν ακολουθήσουν άλλο δρόμο –και αυτό είναι προσωπική μου γνώμη– μπορεί να προκύψει πολύ δύσκολη κατάσταση και για τους ίδιους. Γιατί, όποιες και αν είναι οι ικανότητες του συριακού στρατού, ήταν οι αποτελεσματικές επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας εκείνες που του επέτρεψαν να απωθήσει τους εχθρούς του μακριά από τη Δαμασκό».

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε χθες την Τουρκία ότι ενδεχόμενη επέμβαση δυνάμεών της στη Συρία θα είναι παράνομη, καθώς θα συνιστά «παραβίαση της επικράτειας ενός κυρίαρχου κράτους». Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ε.Ε. συζητούσαν σχέδιο απόφασης με το οποίο καλούνται τόσο η Ρωσία όσο και το καθεστώς Ασαντ να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», υποστηρίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υπονομεύονται οι προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή