Δημοσκοπικός πόλεμος στις ΗΠΑ

Δημοσκοπικός πόλεμος στις ΗΠΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πολύ ισχυρός εμφανίζεται, για ακόμα μία φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ στον αγώνα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς διατηρεί προβάδισμα που υπερβαίνει τις 20 εκατοστιαίες μονάδες έναντι του γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ. Οπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές, ο μεγιστάνας επιχειρηματίας ενισχύει σημαντικά τη θέση του λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας, που θα γίνουν αύριο Σάββατο.

Μεταξύ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, συγκεντρώνει το 40% της πρόθεσης ψήφου στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από την εταιρεία Ipsos, ενώ ο Τεντ Κρουζ συγκεντρώνει το 17%, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο το 11%, ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον το 10% και ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους το 8%.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης είναι αντίθετα από αυτά δύο προηγούμενων δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα για το NBC και τη Wall Street Journal και σύμφωνα με τα οποία ο Κρουζ θα κατάφερνε να είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα πήγαινε στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα έμενε πίσω. Την ίδια στιγμή, μεταξύ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει ξεσπάσει ένα πραγματικός πόλεμος, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί να μηνύσει τον Τεντ Κρουζ για μια αρνητική προεκλογική τηλεοπτική διαφήμιση. Εναντίον του Κρουζ στράφηκε και ο Μάρκο Ρούμπιο, κατηγορώντας τον ότι έχει πει ψέματα για το παρελθόν του, ενώ ο Τζεμπ Μπους αμφισβητεί αν ο Ρούμπιο έχει την απαραίτητη πείρα για να γίνει πρόεδρος.

Οσον αφορά το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters δείχνει την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να διατηρεί προβάδισμα 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του γερουσιαστή από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, μετά την νίκη του στο Νιου Χαμσάιρ πριν από μία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση του Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ περιορισμένη συγκριτικά με τα αποτελέσματα που κατέγραψε στις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ στις 9 Φεβρουαρίου, οπότε κατάφερε να υπερβεί το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Τεντ Κρουζ κατά 18,4 εκατοστιαίες μονάδες. Επίσης, η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι είτε η Χίλαρι Κλίντον είτε ο Μπέρνι Σάντερς θα μπορούσαν να κερδίσουν μια υποτιθέμενη εκλογή που θα γίνονταν σήμερα με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Χίλαρι Κλίντον θα συγκέντρωνε το 44% των ψήφων, ενώ ο Τραμπ το 37%. Στην περίπτωση του Σάντερς, πάλι, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος θα συγκέντρωνε το 44%, ενώ ο Τραμπ το 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή