Κωμόπολη βρίσκεται σε… μαλλιαρό πανικό

Κωμόπολη βρίσκεται σε… μαλλιαρό πανικό

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Αντιμέτωπη με ένα επίμονο ζιζάνιο, με το πρωτότυπο όνομα «μαλλιαρός πανικός», βρίσκεται η κωμόπολη Ουανγκαράτα της Αυστραλίας, στα ΒΑ της πολιτείας Βικτόρια, 250 χιλιόμετρα από τη Μελβούρνη, καθώς το ενοχλητικό αγρωστώδες φυτό φθάνει μέχρι τις στέγες των κατοικιών.

Το ζιζάνιο, που μεταφέρεται χάρη στον άνεμο, σκεπάζει τις αυλές των σπιτιών και φράσσει πόρτες και παράθυρα, υποχρεώνοντας τους κατοίκους να καθαρίζουν πολλές φορές την ημέρα.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι τοπικές αρχές δήλωσαν αδυναμία να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ζιζανίου.

Ο «μαλλιαρός πανικός», με επιστημονική ονομασία Panicum effusum, είναι γηγενές μονοκοτυλήδονο, αγρωστώδες φυτό στην ενδοχώρα της Αυστραλίας, που κάνει την εμφάνισή του κάθε χρόνο την περίοδο της ξηρασίας. Η Ουανγκαράτα, όμως, πλήττεται φέτος ιδιαίτερα, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Κάτοικοι της κωμόπολης ζητούν από τον δήμο να επιβάλει στους αγρότες –από τις εκτάσεις των οποίων προέρχονται οι ενοχλητικοί θύσανοι– την τοποθέτηση φραχτών που θα συγκρατούν τα βούρλα, περιορίζοντας τη μετακίνησή τους.

«Το πρόβλημα είναι οξύ. Ο συνδυασμός τοπικών συνθηκών –ασυνήθιστη ξηρασία, αυξημένες θερμοκρασίες και οι βροχές του περασμένου χειμώνα– συνετέλεσε στη φετινή μοναδική “σοδειά“ μαλλιαρού πανικού», είπε μιλώντας στο AFP το μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Ουανγκαράτα, Ροντ Ρόσολερ, που επεσήμανε ότι το φαινόμενο καταγράφηκε φέτος γύρω στα Χριστούγεννα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από ό,τι άλλες χρονιές.

Οι μετακινούμενοι αυτοί θάμνοι απειλούν, στο μεταξύ, και την κτηνοτροφία, εξαιτίας τοξίνης που διαθέτουν, ικανής να σκοτώσει όσα πρόβατα την καταναλώσουν.

Τις ανησυχίες των κατοίκων για τον κίνδυνο πυρκαγιάς απέρριψε εκπρόσωπος της τοπικής πυροσβεστικής, εξηγώντας ότι ο «μαλλιαρός πανικός» διαθέτει μεγάλες ποσότητες νερού στα ιδιόμορφα φύλλα του, αποκλείοντας έτσι την ανάφλεξή του.

Η έξαρση του φαινομένου αυτού συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, που έχει περιορίσει σημαντικά τις βροχοπτώσεις στην πολιτεία Βικτόρια κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιούνιο με Σεπτέμβριο).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή