Διαβουλεύσεις Αμερικής – Ρωσίας για το Συριακό

Διαβουλεύσεις Αμερικής – Ρωσίας για το Συριακό

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να διασώσουν την εύθραυστη, ειρηνευτική διαδικασία για το συριακό πρόβλημα, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είχαν διαβουλεύσεις χθες, στη Γενεύη, επιδιώκοντας τη γεφύρωση των διαφορών που εμποδίζουν την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και ομάδων της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διεκόπησαν στις 3 Φεβρουαρίου λόγω των σφοδρών εχθροπραξιών στο Χαλέπι και άλλες περιοχές της Συρίας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος επέστρεψε χθες στη Γενεύη, προερχόμενος από τη Δαμασκό, όπου είχε διαβουλεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση, δήλωσε ότι ο στόχος που είχε αρχικά τεθεί, για επανάληψη των διαβουλεύσεων στις 25 Φεβρουαρίου, δεν φαίνεται ρεαλιστικός. «Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες, όχι κουβέντα» δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, για να προσθέσει: «Τώρα οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι πρέπει να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί, στη διάρκεια της πρόσφατης διάσκεψης του Μονάχου, με αντικείμενο την επεξεργασία οδικού χάρτη για την επίτευξη εκεχειρίας, επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το απόγευμα στη Γενεύη, υπό την κοινή προεδρία των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντήθηκαν νωρίτερα, στην ελβετική πόλη, για να προετοιμάσουν τη σύσκεψη της ομάδας εργασίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, με βασικό αντικείμενο το Συριακό. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ενώ ο Πούτιν επανέλαβε την πρόσκλησή του στον Σαουδάραβα μονάρχη να επισκεφθεί τη Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή