Επιδρομή Αμερικανών με στόχο Τυνήσιο πολέμαρχο του Ι.Κ.

Επιδρομή Αμερικανών με στόχο Τυνήσιο πολέμαρχο του Ι.Κ.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη βομβάρδισαν χθες αμερικανικά αεροσκάφη, με στόχο Τυνήσιο πολέμαρχο της ισλαμικής οργάνωσης, που ευθύνεται για τις δύο φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία το 2015.

Ο βομβαρδισμός του στρατοπέδου Σαμπράτα, δυτικά της Τρίπολης, προκάλεσε επίσης τον θάνατο 30 μαχητών του Ι.Κ., πολλοί από τους οποίους ήταν Τυνήσιοι, που εκπαιδεύονταν στα όπλα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Στελέχη δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, προσπαθούσαν χθες να εξακριβώσουν εάν ο Νουρεντίν Τσουσάν, ο Τυνήσιος πολέμαρχος στόχος της επίθεσης, βρισκόταν μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Times» της Νέας Υόρκης.

Ο Τσουσάν διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις δύο περυσινές επιθέσεις στην Τυνησία, αυτή του Μαρτίου κατά του Μουσείου Μπάρντο της Τύνιδας που προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων, καθώς και σε εκείνη στο θέρετρο Σούσε με 38 νεκρούς τον Ιούνιο.

Οι βομβαρδισμοί συμπίπτουν με ευρύτερη συζήτηση για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ και των Δυτικών συμμάχων στη Λιβύη με στόχο το Ι.Κ. Ο Δυτικός αξιωματούχος, όμως, υπογράμμισε ότι η χθεσινή επίθεση είχε σαν αποκλειστικό της στόχο τον Τσουσάν και δεν αποτελεί προάγγελο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, έκθεση του ινστιτούτου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στη Νέα Υόρκη αποκάλυψε ότι το Ι.Κ. έχει ιδρύσει μεγάλα στρατόπεδα εκπαίδευσης παιδιών σε ζώνες υπό τον έλεγχό του, προβλέποντας ότι ο αριθμός των παιδιών-στρατιωτών στην υπηρεσία του «ιερού πολέμου» θα αυξηθεί δραματικά.

Τα παιδιά αυτά αποκαλούνται «Λιονταράκια του Χαλιφάτου» στην προπαγάνδα του Ι.Κ. και υφίστανται εντατική πλύση εγκεφάλου στα κέντρα εκπαίδευσης, που τους επιτρέπει να εκτελούν αποστολές αυτοκτονίας.

Σε έρευνα, που πραγματοποίησε το Κέντρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώθηκε ότι τους τελευταίους 13 μήνες, 89 παιδιά – στρατιώτες, ηλικίας 12 με 17 ετών, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας. Περισσότερα από τα μισά σκοτώθηκαν στο Ιράκ, 36% από αυτά στη Συρία και τα υπόλοιπα σε Υεμένη, Λιβύη και Νιγηρία. Τα περισσότερα παιδιά, κατάγονται από το Ιράκ, αν και ορισμένα προήλθαν από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστραλία. Σχεδόν οι μισοί θάνατοι των παιδιών αυτών σημειώθηκαν από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, τα οποία τα παιδιά οδήγησαν στους στόχους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή