Το κλείσιμο συνόρων ανησυχεί και τον ΟΗΕ

Το κλείσιμο συνόρων ανησυχεί και τον ΟΗΕ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στις αρχές Μαρτίου θα διεξαχθεί η σύνοδος Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, που αναβλήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο παράγοντας χρόνος είναι απολύτως κρίσιμος στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να μειώσει τους αριθμούς των προσφύγων, πριν βελτιωθεί ο καιρός και διευκολυνθούν οι διασχίσεις του Αιγαίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα FAZ, ο νέος επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, δήλωσε ανήσυχος για τις συνέπειες των διαδοχικών κλεισιμάτων συνόρων στην Ευρώπη. «Ο φόβος μας είναι ότι το κλείσιμο εθνικών συνόρων στην Ευρώπη, θα οδηγήσει στο να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Εντελώς ειλικρινά, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστούμε μεγάλη βοήθεια» δήλωσε ο Γκράντι.

Ο νέος επικεφαλής της UNHCR σημείωσε ότι τα hotspots δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης αν δεν συνοδευτούν από την κατανομή προσφύγων στο εσωτερικό της Ε.Ε. «Στα hotspots θα αποφασίζεται αν οι άνθρωποι θα λαμβάνουν προσωρινό καθεστώς πρόσφυγα ή όχι. Ολα αυτά όμως είναι χρήσιμα, μόνο αν εν συνεχεία υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα μετεγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Ομως, στο θέμα της καταγραφής και της κατανομής προσφύγων η ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη έχει αποτύχει πλήρως» είπε, χαρακτηρίζοντας «θαρραλέα» την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να υποδεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων. Στο κρατίδιο της Σαξονίας ένα ξενοφοβικό πλήθος διέκοψε την πορεία λεωφορείου γεμάτου πρόσφυγες, ουρλιάζοντας επί ώρα «Εμείς είμαστε ο λαός».

Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία χθες ανακοίνωσε ότι προσφέρεται να καλωσορίσει μικρό αριθμό προσφύγων, εφόσον τα προσόντα τους καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας της. Η πρόταση της πορτογαλικής κυβέρνησης απευθύνεται συγκεκριμένα σε 2.000 φοιτητές πανεπιστημίου και 800 σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς και σε 2.500 έως 3.000 πρόσφυγες εξειδικευμένους στους τομείς της γεωργίας και των δασών. «Είναι οι τομείς στους οποίους έχουμε ανάγκη από εργατικά χέρια» υπογράμμισε η κυβέρνηση, προσθέτοντας πως «αυτό μπορεί επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι θετικό για περιοχές που έχουν πληγεί από την εγκατάλειψη της υπαίθρου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή