Ενας Ιταλός σκηνοθέτης καταγράφει την προσφυγική τραγωδία

Ενας Ιταλός σκηνοθέτης καταγράφει την προσφυγική τραγωδία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τον δισταγμό του να κινηματογραφήσει φρικτές σκηνές Αφρικανών προσφύγων, οι οποίοι πέθαιναν από ασφυξία εξαιτίας αναθυμιάσεων καυσίμων σε πλοιάριο με προορισμό τη νήσο Λαμπεντούζα της Ιταλίας, περιέγραψε ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζιανφράνκο Ρόζι.

Οι εικόνες της ταινίας, που κινηματογραφήθηκαν ανοικτά των ακτών της Λιβύης και εμφανίζουν τους ημιθανείς πρόσφυγες από την Ερυθραία να βρίσκονται στοιβαγμένοι στο αμπάρι του αλιευτικού σκάφους, είναι τόσο σκληρές, που πολλοί από το κοινό στο φεστιβάλ του Βερολίνου, αντιμετώπισαν αδιαθεσία. Ο Ρόζι, που έχει γεννηθεί στην Ερυθραία, παρέμεινε επί ένα έτος στη Λαμπεντούζα και συνόδευσε πληρώματα της ιταλικής ακτοφυλακής σε περιπολίες τους σε αναζήτηση προσφυγικών λεμβών.

Σε μία από τις περιπολίες αυτές, η ακταιωρός, στην οποία επέβαινε ο Ρόζι, εντόπισε αλιευτικό σκάφος με δεκάδες πρόσφυγες στο αμπάρι του, πολλοί από αυτούς νεκροί, ύστερα από διάπλου μόλις πέντε ωρών.

«Είπα στον εαυτό μου ότι μου είναι αδύνατον να κινηματογραφήσω. Η τραγωδία αυτή εξελισσόταν, όμως, μπροστά στα μάτια μου και είχα την υποχρέωση να την καταγράψω. Οφειλα να δείξω στον κόσμο τι συμβαίνει. Είναι σαν να βρέθηκα μπροστά στους θαλάμους αερίων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και να αποφάσιζα να μην κινηματογραφήσω όσα συνέβαιναν εκεί επειδή θεώρησα το θέαμα πολύ σκληρό. Οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν από τις αναθυμιάσεις της μηχανής και τέτοια περιστατικά σημειώνονται κάθε μέρα», είπε ο Ρόζι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή