«Σάρωσε» ο Τραμπ στη Ν. Καρολίνα

«Σάρωσε» ο Τραμπ στη Ν. Καρολίνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Την ήδη πλεονεκτική του θέση έναντι των εναπομεινάντων υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενίσχυσε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, χάρη στη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο.

Η νίκη του Τραμπ στην πολιτεία αυτή τού προσέφερε το σύνολο των 50 συνέδρων, με την προοπτική να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό αυτό στη σημερινή αναμέτρηση στη Νεβάδα. Ο Τραμπ διαθέτει αυτή τη στιγμή 67 συνέδρους, έναντι 11 για τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ και 10 για τον συνάδελφό του από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο. Το χρίσμα του κόμματος απαιτεί 1.237 συνέδρους.

Ο Μάρκο Ρούμπιο προσπαθεί τώρα να εμφανισθεί ως ο υποψήφιος του «κομματικού μηχανισμού», μετά την αποχώρηση του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους από την αναμέτρηση. Ο υπερσυντηρητικός Κρουζ, που δεν απολαύει της εκτίμησης του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου, δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις στις επερχόμενες αναμετρήσεις, με εξαίρεση την πολιτεία του Τέξας.

Οι σφυγμομετρήσεις, που δείχνουν ότι το 70% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών αρνείται να στηρίξει μια υποψηφιότητα Τραμπ, κάνουν τον Κρουζ και τον Ρούμπιο να πασχίζουν να αναδειχθούν ως η αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή έναντι του εκκεντρικού μεγιστάνα, γύρω από την οποία οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος θα μπορούν να συσπειρωθούν. Αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι εάν οι αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ δεν πετύχουν να ανακόψουν τη νικηφόρο πορεία του μέχρι τα μέσα Μαρτίου, η μόνη τους ελπίδα να του στερήσουν το χρίσμα θα είναι μια σκληρή δημόσια αντιπαράθεση στο συνέδριο του κόμματος αυτό το καλοκαίρι.

Σημαντική νίκη κατήγαγε, όμως, και η Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στη Νεβάδα το Σάββατο (η πολιτεία –όπως και η Νότια Καρολίνα– διεξάγει προκριματικές αναμετρήσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε κόμμα) έναντι του γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, με την πρώην υπουργό Εξωτερικών να παραδέχεται, ωστόσο, ότι πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πείσει τους ψηφοφόρους.

«Στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών ψηφοφόρων βρίσκεται η εξής απορία: διεκδικεί το χρίσμα για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά μας ή το κάνει για τον εαυτό της;», είπε η Χίλαρι Κλίντον, σε μια στιγμή αφοπλιστικής ειλικρίνειας, μιλώντας την Κυριακή στο CNN.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία Αφροαμερικανών ψηφοφόρων στήριξε την κ. Κλίντον στην αναμέτρηση της Νεβάδας, γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες της ενόψει των προκριματικών του Δημοκρατικού Κόμματος το Σάββατο στη Νότια Καρολίνα, αλλά και για τη «Σούπερ Τρίτη» της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο Μπέρνι Σάντερς ανέφερε ότι ελπίζει να πραγματοποιήσει καλή εμφάνιση στην αναμέτρηση της Σούπερ Τρίτης σε Κολοράντο, Μινεσότα, Μασαχουσέτη και Οκλαχόμα, αν και προειδοποίησε τους οπαδούς του ότι «σε τελική ανάλυση, το μόνο που μας χρειάζεται είναι σύνεδροι». Η Χίλαρι Κλίντον έχει ήδη συγκεντρώσει 451 «υπερ-συνέδρους», έναντι 19 για τον Σάντερς. Οι «υπερ-σύνεδροι» είναι στελέχη του κόμματος που δικαιούνται να στηρίξουν όποιον υποψήφιο έχουν επιλέξει, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των προκριματικών της πολιτείας τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή