Η συμφωνία με Ε.Ε. διχάζει τους Τόρις

Η συμφωνία με Ε.Ε. διχάζει τους Τόρις

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Βουλή των Κοινοτήτων ξεκίνησε ο Ντέιβιντ Κάμερον την εκστρατεία του υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε., ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές και την κοινή γνώμη της χώρας του για τα οφέλη της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι κατοχυρώνει ένα «ειδικό καθεστώς» για τη Μ. Βρετανία, που της επιτρέπει να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, χωρίς να παραχωρεί υπερβολικές εξουσίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η πολιτική ατμόσφαιρα ενόψει του δημοψηφίσματος ηλεκτρίστηκε την Κυριακή, οπότε ο δημοφιλής δήμαρχος Λονδίνου και βουλευτής των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έλυσε τη σιωπή του για να ταχθεί υπέρ του Brexit. Η τοποθέτηση του Τζόνσον χάρισε στο στρατόπεδο του «Οχι» έναν χαρισματικό εκπρόσωπο, με επιρροή που επεκτείνεται πέραν των Συντηρητικών, κάτι που μέχρι προχθές στερούνταν. Πολιτικοί αναλυτές στο Λονδίνο ερμήνευαν την κίνηση αυτή του Τζόνσον ως δηλωτική των φιλοδοξιών του να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία. Πέντε υπουργοί της κυβέρνησης Κάμερον έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. και τουλάχιστον το ένα τρίτο των Συντηρητικών βουλευτών αναμένεται να τους ακολουθήσει.

Γεγονός παραμένει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστηρίζεται από όλους τους κορυφαίους υπουργούς του (Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Αμυνας), ενώ υπέρ του «Ναι» τοποθετούνται το Εργατικό Κόμμα, οι Σκωτσέζοι αυτονομιστές, το Σίτι του Λονδίνου και η πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση επαναβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα αναμειχθούν στην εσωτερική αντιπαράθεση, στη Μεγάλη Βρετανία, ενόψει του δημοψηφίσματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή