Στη δημοσιότητα η «παράξενη μουσική» που άκουσε το Apollo 10 στη Σελήνη

Στη δημοσιότητα η «παράξενη μουσική» που άκουσε το Apollo 10 στη Σελήνη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα την ηχητική εγγραφή μιας «παράξενης μουσικής» που άκουσε το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Apollo 10 τον Μάιο του 1969, ενώ βρισκόταν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και επομένως δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Γη.

Οι τρεις αστροναύτες, ο κυβερνήτης Τόμας Στάφορντ, ο Τζον Γιανγκ, που ήταν πιλότος του διαστημοπλοίου και ο πιλότος του σεληνιακού σκάφους Γιουτζίν Σέρναν, πραγματοποιούσαν τη δοκιμαστική πτήση πριν από την πρώτη προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου 1969, όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι.

Οι "συριγμοί" αυτοί παρουσιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής στο καλωδιακό κανάλι Discovery, στο πλαίσιο μιας σειράς εκπομπών που τιτλοφορείται «Τα ανεξήγητα αρχεία της NASA». Η συνολική διάρκεια των ήχων αυτών άγγιξε τη μία ώρα. Ηχογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν στο κέντρο ελέγχου, στο Χιούστον του Τέξας, όπου καταγράφηκαν και αρχειοθετήθηκαν. Η ηχογράφηση επανήλθε στην επικαιρότητα το 2008 αλλά μόλις τώρα μπόρεσε το ευρύ κοινό να την ακούσει.

«Το ακούτε αυτό; Αυτό το σφύριγμα…;» ακούγεται να λέει ο Γιουτζίν Σέρναν. "Είναι πραγματικά μια παράξενη μουσική", συνεχίζει ο αστροναύτης ενώ το διαστημόπλοιο βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, σε ύψος 1.500 μέτρων και έχει χάσει κάθε επαφή με τη Γη.

Οι τρεις αστροναύτες έκριναν τόσο παράξενο το φαινόμενο που μάλιστα συζήτησαν μεταξύ τους αν θα έπρεπε ή όχι να το αναφέρουν στους ανωτέρους τους στο κέντρο ελέγχου καθώς φοβήθηκαν ότι δεν θα τους έπαιρναν στα σοβαρά. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις πιθανότητές τους να μετάσχουν σε επόμενες πτήσεις, σύμφωνα με την εκπομπή του Discovery.

Η NASA ωστόσο επιμένει ότι, όσο παράξενοι κι αν είναι οι ήχοι αυτοί, η προέλευσή τους δεν είναι εξωγήινη. Ένας μηχανικός της διαστημικής υπηρεσίας, που μίλησε στην εκπομπή, εξήγησε ότι «τα ραδιοσυστήματα των δύο σκαφών, του μητρικού και της σεληνακάτου, έκαναν παρεμβολές μεταξύ τους».

Η εξήγηση αυτή αμφισβητήθηκε από τον αστροναύτη Αλ Γουόρντεν, τον κυβερνήτη της αποστολής Apollo 15. Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή, είπε ότι «η λογική μου λέει ότι αν ηχογραφήθηκε κάτι εκεί πέρα, θα πρέπει να υπάρχει κάτι εκεί».

Ο Τζον Γιανγκ πραγματοποίησε άλλη μια πτήση στη Σελήνη με την αποστολή Apollo 16 και πάτησε στο έδαφος του φεγγαριού. Ο Γιουτζίν Σέρναν ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη με την αποστολή Apollo 17.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή