Κοινό σχέδιο Ρωσίας – ΗΠΑ για το Συριακό

Κοινό σχέδιο Ρωσίας – ΗΠΑ για το Συριακό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο «προσωρινής συμφωνίας» για κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία κατέθεσαν χθες από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από δύο δυτικές διπλωματικές πηγές και επιβεβαιώνονται από τη συριακή αντιπολίτευση.

Το σχέδιο των δύο μεγάλων δυνάμεων προβλέπει κατάπαυση των εχθροπραξιών, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 26 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που τελούν υπό πολιορκία -είτε του κυβερνητικού στρατού, είτε αντικαθεστωτικών δυνάμεων- και αντιμετωπίζουν πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή. Στόχος του αμερικανορωσικού σχεδίου είναι να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μόνιμη εκεχειρία και πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος. Οι εν λόγω, έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και ομάδων της αντιπολίτευσης, με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, διεκόπησαν στις αρχές του μήνα στη Γενεύη, λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Χαλεπίου, στον συριακό Βορρά. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, χαρακτήρισε κρίσιμη την τρέχουσα εβδομάδα για το μέλλον της ειρηνευτικής προσπάθειας.

Το σχέδιο για προσωρινή συμφωνία είχε προαναγγείλει την Κυριακή, από την Ιορδανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Χθες, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αποκάλυψε ότι οι συγκεκριμένες παράμετροι του σχεδίου «έκλεισαν» σε δύο διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τον Κέρι, το βράδυ της Κυριακής και επικυρώθηκαν από τους ηγέτες των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ύπαρξη κοινού ρωσοαμερικανικού σχεδίου επιβεβαίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας και νυν ηγετική μορφή της συριακής αντιπολίτευσης, Ριάντ Χιτζάμπ. Ούτε αυτός, όμως, έριξε φως στις συγκεκριμένες προβλέψεις του σχεδίου. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι η εκεχειρία δεν θα περιλαμβάνει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Αλ Νούσρα, που αντιπροσωπεύει το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ασαφές παραμένει επίσης αν προβλέπεται συγκεκριμένος μηχανισμός επίβλεψης της εκεχειρίας από τα Ηνωμένα Εθνη, κάτι που λογικά προϋποθέτει την εγκατάσταση παρατηρητών.

Τον διάχυτο σκεπτικισμό για τις δυνατότητες κατάπαυσης του πυρός ήρθε να ενισχύσει το νέο φονικό κύμα βομβιστικών ενεργειών των τζιχαντιστών, που έπληξε, την Κυριακή, τη Δαμασκό και τη Χομς. Τουλάχιστον 179 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις αλυσιδωτές εκρήξεις σε συνοικίες σιιτών και αλαουιτών, δύο θρησκευτικών μειονοτήτων που στηρίζουν, στην πλειοψηφία τους, το καθεστώς Ασαντ. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον καταδίκασαν με δριμύτητα τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη εισβολή χερσαίων δυνάμεων και της χώρας του στη Συρία και ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση του υπό αμερικανική ηγεσία, διεθνούς συνασπισμού. Τέλος, η ειδική εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία κατήγγειλε τόσο τον κυβερνητικό στρατό του Ασαντ όσο και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για σωρεία εγκλημάτων πολέμου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τους συμμάχους τους ότι συνομιλούν για ειρήνευση όταν στην πράξη συνδαυλίζουν τον πόλεμο.

Εκλογές

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε τη Δευτέρα βουλευτικές εκλογές για τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Δαμασκό. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή