«Ντροπή τα επεισόδια στη Σαξονία»

«Ντροπή τα επεισόδια στη Σαξονία»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης καταδίκασε κατηγορηματικά τα επεισόδια της Πέμπτης έξω από ξενώνα προσφύγων στο Κλάουζνιτς της Σαξονίας, ενώ χθες ο διευθυντής του ξενώνα, που είναι μέλος του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, έλαβε μετάθεση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει αισθητά τις προοπτικές των κομμάτων στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών της 13ης Μαρτίου.

«Θέλω να δηλώσω, εξ ονόματος της καγκελαρίου και ολόκληρης της κυβέρνησης, ότι αυτό που συνέβη στο Κλάουζνιτς είναι ντροπή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Πόσο κρύα καρδιά και πόση θρασυδειλία πρέπει να επιδεικνύει κανείς για να σταθεί μπροστά σε λεωφορείο με πρόσφυγες και να ουρλιάζει για να τρομάξει τους επιβάτες, στους οποίους περιλαμβάνονταν και γυναίκες με παιδιά;» αναρωτήθηκε ο Ζάιμπερτ, ζητώντας να πάρει η γερμανική κοινωνία «καθαρή θέση».

Ενα από τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας είναι πώς έμαθαν οι διαδηλωτές, που έφθασαν στο Κλάουζνιτς από άλλα μέρη, πότε θα μεταφέρονταν οι πρόσφυγες στον ξενώνα και η αστυνομία δεν το γνώριζε. Ο βουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, έκανε λόγο για «οργανωμένο ακροδεξιό πογκρόμ κατά προσφύγων» και μίλησε για «πρόβλημα με τον ρατσισμό και την αποτυχία της αστυνομίας στη Σαξονία». Το Σάββατο, στο Μπάουτσεν, επίσης στη Σαξονία, κάηκε ξενώνας που επρόκειτο να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί χειροκροτούσε και φώναζε ρατσιστικά συνθήματα.

«Η τρομοκρατία της NSU εξακολουθεί να μην έχει διαλευκανθεί, πολλές εκατοντάδες βίαιοι ακροδεξιοί έχουν περάσει στην παρανομία και γίνονται εκατοντάδες επιθέσεις σε ξενώνες προσφύγων. Δεν πρόκειται για σύμπτωση, υπάρχει δομή. Αυτό λέγεται δεξιά τρομοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει επιτέλους η ομοσπονδιακή εισαγγελία να πάρει πάνω της τις επιμέρους έρευνες και να τις συντονίσει», προσέθεσε ο βουλευτής των Πρασίνων.

«Εδώ και πολύ καιρό, κανένα συμβάν δεν έχει αλλάξει πολιτικά τη Γερμανία τόσο όσο η προσφυγική κρίση», σημείωσε ο αναλυτής Μπέρτολτ Κόλερ στην εφημερίδα FAZ. «Η καγκελάριος συνεχίζει να ελπίζει σε μία συμφωνία με την Τουρκία πριν από τις εκλογές. Αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί, η ροή των προσφύγων δεν θα σταματήσει αμέσως. Είναι αρκετή η απλή προοπτική ότι θα μειωθούν οι ροές για να ανεβούν και πάλι τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών; Θα βοηθήσει τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να είναι πιο πιστοί από τους Χριστιανοδημοκράτες στην πολιτική της καγκελαρίου; Είναι πιθανό και στα τρία κρατίδια (Βάδη, Σαξονία-Ανχαλτ και Ρηνανία-Παλατινάτο) να μην βγαίνουν τα νούμερα ούτε για μεγάλους συνασπισμούς».

80 αιτήσεις ημερησίως

Το Σαββατοκύριακο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ επέκρινε τις αυστριακές αρχές για την απόφασή τους να δέχονται 80 αιτήσεις ασύλου ημερησίως και να προωθούν 3.200 άτομα την ημέρα στη Γερμανία, δηλώνοντας ότι ο αριθμός είναι πολύ υψηλός. Χθες, η Αυστριακή ομόλογός του, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, είπε ότι η αλυσίδα «αρχίζει στην Ελλάδα» και κατηγόρησε τη Γερμανία για «αντικρουόμενα μηνύματα». Η Αυστριακή υπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί η Γερμανία να δίνει διασφαλίσεις στην Ελλάδα ότι θα διατηρήσει την πολιτική των ανοικτών συνόρων και ταυτόχρονα να απαιτεί από την Αυστρία να τους απορροφήσει. Την περασμένη εβδομάδα, η Μικλ Λάιντερ είχε κάνει λόγο για «επιθυμητό φαινόμενο ντόμινο» που δημιουργείται στα Βαλκάνια με την επιβολή των περιορισμών στα αυστριακά σύνορα.

Μία από τις παρενέργειες των περιορισμών είναι η κάθετη αύξηση των παραβιάσεων του φράχτη της Ουγγαρίας, καθώς πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία ανοίγουν τρύπες στον φράχτη και προσπαθούν να φθάσουν στη Βόρεια Ευρώπη μέσω Ουγγαρίας. Περίπου 1.500 πρόσφυγες συνελήφθησαν κατά τη διάσχιση από τις αρχές Φεβρουαρίου, εκ των οποίων οι 500 το τελευταίο τριήμερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή