Στην Αφρική επεκτείνει την επιρροή του το ISIS

Στην Αφρική επεκτείνει την επιρροή του το ISIS

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιρροή του σε μεγάλο τμήμα της Αφρικής επεκτείνει το Ισλαμικό Κράτος, αντλώντας μαχητές από χώρες όπως η Σενεγάλη, οι οποίες εμφάνιζαν μέχρι πρότινος «ανοσία» στην ισλαμική προπαγάνδα. Η κατάσταση αυτή υποχρεώνει τις Αρχές πολλών αφρικανικών κρατών και τους δυτικούς συμμάχους τους να ενισχύσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της ταχέως εξαπλούμενης αυτής απειλής.

Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη την Παρασκευή, που κατέστρεψαν στρατόπεδο εκπαίδευσης του Ι.Κ. και είχαν ως στόχο Τυνήσιο πολέμαρχο της ισλαμικής οργάνωσης, υπογραμμίζουν το πρόβλημα. Οι περισσότεροι από δώδεκα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό προέρχονταν από την Τυνησία και άλλες αφρικανικές χώρες, ενώ εκπαιδεύονταν για τρομοκρατική επίθεση εναντίον δυτικών στόχων. Παρότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ο αριθμός των μαχητών του Ι.Κ. σε Ιράκ και Συρία έχει μειωθεί στις 25.000 από 31.500, εν μέρει χάρη στους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι μαχητές της οργάνωσης στη Λιβύη έχουν διπλασιασθεί, φθάνοντας τις 6.500.

Νέο «χαλιφάτο»

Ηγετικά στελέχη του Ι.Κ. συστήνουν σε επίδοξους μαχητές του ιερού πολέμου, οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στη Μέση Ανατολή από χώρες όπως η Σενεγάλη και το Τσαντ, ή από κράτη της Νότιας Αφρικής, να παραμείνουν στη Λιβύη, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν εκεί νέο «χαλιφάτο». «Η Λιβύη έχει καταστεί μαγνήτης για κάθε εθνικότητας τζιχαντιστές, που συρρέουν στη χώρα από την Αφρική αλλά και από άλλες χώρες», κατέθεσε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας στις αρχές του μήνα ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν.

Οι αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν δώσει νέα πνοή στα αμερικανικά επιτελικά σχέδια για ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. «Η ισλαμική απειλή που προέρχεται από τη Συρία και το Ιράκ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς την πάταξη των συνεργατών του τρομοκρατικού κινήματος στη Λιβύη», είπε την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιν Νούνιες, επικεφαλής της επιτροπής αντικατασκοπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Προτού, όμως, εξαπολύσουν ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, ο Λευκός Οίκος και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη. Η δημιουργία τέτοιας κυβέρνησης θα επέτρεπε τη συσπείρωση των δεκάδων ένοπλων πολιτοφυλακών της χώρας, με στόχο τον κοινό ισλαμικό εχθρό. Σε μία τέτοια περίπτωση, η παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης από μέλη των ειδικών δυνάμεων δυτικών χωρών θα ήταν πιο αποτελεσματική και πολιτικά αποδεκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή