40.000 δουλέμποροι στο στόχαστρο νέας υπηρεσίας της Europol

40.000 δουλέμποροι στο στόχαστρο νέας υπηρεσίας της Europol

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που συμμετείχαν το 2015 στη διακίνηση 1 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση της Europol που δημοσιοποιήθηκε χθες, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας ειδικής υπηρεσίας για την εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων στην έδρα της υπηρεσίας στη Χάγη.

Στην έκθεση συμπερασμάτων της Europol αναφέρεται ότι «το 2015 τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων έκαναν τζίρο 3 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό είναι πιθανό να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί μέσα στον επόμενο χρόνο εάν η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση συνεχιστεί».

Η Europol έχει καταχωρίσει στις βάσεις δεδομένων της τα ονόματα 40.000 υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυα δουλεμπόρων, και μάλιστα οι 10.000 εξ αυτών προσετέθησαν στη λίστα υπόπτων το 2015.

Οι περισσότεροι ύποπτοι κατάγονται από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Συρία και η Τουρκία, ενώ στη διάρκεια του 2015 η Europol συμμετείχε σε 1.551 έρευνες για την εξάρθρωση δουλεμπορικών δικτύων. Ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας (European Migrant Smuggling Center – EMSC) κ. Robert Crepinko δήλωσε στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου: «Το EMSC, ενεργώντας ως κόμβος πληροφοριών, θα συνδράμει τα κράτη-μέλη στην προσπάθεια εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών».

Αντίστοιχα, ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η μάχη ενάντια στη διακίνηση μεταναστών αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και προέβλεψε ότι η λειτουργία του νέου κέντρου θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο επικεφαλής της Europol κ. Rob Wainwright.

Σύμφωνα με στοιχεία της Europol για το 2015, το 22% των υπόπτων για συμμετοχή στα δίκτυα των δουλεμπόρων δραστηριοποιείται ταυτόχρονα στη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά εκείνων που φέρονται να συσχετίζονται με υποθέσεις trafficking ή εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, όπως οι ληστείες και οι κλοπές.

Πηγή χρηματοδότησης

Για τη διασύνδεση διεθνούς τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τη διακίνηση μεταναστών ως πηγή χρηματοδότησής τους», ωστόσο χαρακτηρίζει «μεμονωμένες» τις περιπτώσεις τρομοκρατών που κατέληξαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση κινούμενοι μέσα από τα μονοπάτια των μεταναστών.

Ως παράδειγμα αναφέρεται το ταξίδι μέσω Λέρου των δύο καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν τη 13η Νοεμβρίου, έξω από το Stade de France στο Παρίσι.

Η Αθήνα, καθώς και η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται στα hotspots (των δουλεμπόρων), όπως αποκαλεί η Europol τις πόλεις με έντονη δουλεμπορική δραστηριότητα.

Επιπλέον, η Αθήνα, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Συρία, συγκαταλέγεται στις περιοχές όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή