Ρατσιστική «επιδημία» πλήττει το Χόλιγουντ

Ρατσιστική «επιδημία» πλήττει το Χόλιγουντ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτικά είναι τα νέα για τη χολιγουντιανή κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία, καθώς μια πρόσφατη εντατική έρευνα αποκαλύπτει μια «επιδημία αορατότητας» που πλήττει κυρίως τις γυναίκες, τις μειονοτικές ομάδες και την κοινότητα των ΛΟΑΤ (λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ) σε όλες τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του προγράμματος για τα ΜΜΕ, την Ποικιλία και την Κοινωνική Αλλαγή της Σχολής Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας Ανενμπεργκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC), σοκαριστικά λευκές. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, λίγες ημέρες αφού ανακοινώθηκε για δεύτερη στη σειρά χρονιά μια πάλλευκη λίστα υποψηφίων για Οσκαρ. «Δεν πρόκειται για πρόβλημα ποικιλίας, αλλά για κρίση συμπερίληψης», υπογράμμισε η Στέισι Λ. Σμιθ, καθηγήτρια στο USC.

Τα ποσοστά επιβεβαιώνουν τον αποκλεισμό από το Χόλιγουντ, του οποίου η σύνθεση φαίνεται να μην ανταποκρίνεται σε αυτήν της πραγματικής αμερικανικής κοινωνίας. Στις 414 ταινίες και σειρές που εξετάσθηκαν, μόλις το ένα τρίτο των χαρακτήρων ήταν γυναίκες και μόνο το 28,3% εξ αυτών ανήκαν σε μειονοτικές ομάδες – περίπου 10% λιγότερο από τη σύνθεση του αμερικανικού πληθυσμού. Οι κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί χαρακτήρες άνω των σαράντα ετών ήταν κατά 74,3% άνδρες, ενώ μόλις το 2% των χαρακτήρων αυτοπροσδιοριζόταν ως ΛΟΑΤ. Πίσω από την κάμερα, ωστόσο, τα αποτελέσματα προκαλούν τον ίδιο προβληματισμό. Οι σκηνοθέτες ήταν κατά 87% λευκοί, με τις γυναίκες να απαρτίζουν το 15,2% και μόλις δύο εξ αυτών να είναι μαύρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή