ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αναστασιάδης: «Δεν θέλουμε εμπλοκή τρίτων στο Κυπριακό»

det_geymaepixeirimaties

Τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας φαίνεται να συμπίπτουν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης αξιοπρεπούς, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης μέσα στο τρέχον έτος, είπε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας (Hellenic Business Council in Bulgaria), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Βουλής της χώρας και σήμερα με τον Πατριάρχη αισθάνθηκα ιδιαίτερα περήφανος ακούγοντας τα κολακευτικότερα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τόσο των Ελλήνων, κατά κύριο λόγο, αλλά και των Κυπρίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Πραγματικά είναι ένα επιπρόσθετο ενισχυτικό στις διαχρονικές σχέσεις που διατηρούμε μεταξύ μας και δεν μπορώ παρά να εκφράσω περηφάνια και συγχαρητήρια σε εσάς τους πρωτοπόρους αυτής της σημαντικής προσπάθειας για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το Κυπριακό, να ευχαριστήσω και να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες τόσο του κυπριακού λαού όσο και τις δικές μου για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Βουλγαρία όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε την περαιτέρω εμβάθυνση των συνεργασιών μας με επιπλέον υπογραφές, πέραν των 15 υπαρχουσών, συμφωνιών και στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Γεωργίας. Προσβλέπω ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμα περαιτέρω μέσα από τις συμβουλεύσεις για περαιτέρω διασύνδεση μέσω Συμβάσεων και μέσω της επαφής των λαών των δύο χωρών»..

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος έκανε ανασκόπηση των συνομιλιών λέγοντας ότι «Από τον περασμένο Μάη έχουμε εμπλακεί σε ένα πιο εντατικό διάλογο, μετά ιδιαίτερα από την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, ενός, θα πρέπει να ομολογήσω, προοδευτικού Τουρκοκύπριου, ο οποίος προσανατολίζεται ή αν θέλετε έχει ως όραμα την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά που έχει ορισμένα όρια. Όρια που περιορίζονται από τις παρεμβάσεις δυστυχώς της Αγκυρας. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκικής Κυβέρνησης ότι, ενδιαφέρεται και επιδιώκει τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού θα βρει στην πράξη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν και θα υποστηρίζουν τον κ. Ακιντζί και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προκειμένου μέσα από το διάλογο που διεξάγεται να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση».