Αισιοδοξία για το σχέδιο ΗΠΑ-Ρωσίας

Αισιοδοξία για το σχέδιο ΗΠΑ-Ρωσίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές ειρήνευσης στη Συρία, προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η κατ’ αρχήν αποδοχή του κοινού αμερικανορωσικού σχεδίου τόσο από την κυβέρνηση Ασαντ όσο και από τον κυριότερο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το συριακό ΥΠΕΞ έκανε γνωστό ότι η Δαμασκός αποδέχεται την αμερικανορωσική πρόταση για αναστολή των εχθροπραξιών, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κυβερνητικός στρατός θα συνεχίσει να πολεμά το Ι.Κ., το Μέτωπο Αλ Νούσρα, καθώς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με τις δύο προηγούμενες. Το αμερικανορωσικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, προβλέπει τερματισμό των εχθροπραξιών τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, εξαιρεί όμως το Ι.Κ. και το Μέτωπο αλ Νούσρα και άλλες, μικρότερες οργανώσεις που κατονομάζονται ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως τρομοκρατικές.

Λίγες ώρες νωρίτερα από την επίσημη τοποθέτηση της Δαμασκού, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ότι συμφωνεί σε μια προσωρινή εκεχειρία, βάσει του αμερικανορωσικού σχεδίου. Εσπευσε όμως να προσθέσει, ότι εξαρτά την εφαρμογή της εκεχειρίας από την ικανοποίηση των όρων που έχει θέσει για τερματισμό της πολιορκίας 18 περιοχών που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Το πεντασέλιδο αμερικανορωσικό σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν αναφέρει ποιοι και πώς θα επιβλέπουν την εφαρμογή της εκεχειρίας, ούτε αν θα υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων σε βάρος όσων αποπειραθούν να την παραβιάσουν. Απομένει επίσης να διευκρινιστεί, τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε ποια σημεία ακριβώς του συριακού χάρτη θα μπορούν να διεξάγονται επιχειρήσεις εναντίον των ακραίων τζιχαντιστών.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι κοινές ενέργειες που συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ μπορούν να αντιστρέψουν άμεσα τη ροή των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης» δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης. Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα κάνει ό,τι απαιτείται προς την κατεύθυνση της Δαμασκού για την εφαρμογή της συμφωνίας» και κάλεσε τους Αμερικανούς να πράξουν το ίδιο με τους δικούς τους συμμάχους.

Περισσότερο επιφυλακτική ήταν η στάση της Αγκυρας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι η Τουρκία καλωσορίζει με το αμερικανορωσικό σχέδιο, αλλά δεν είναι αισιόδοξη, καθώς φοβάται ότι η Ρωσία ενδέχεται να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον της μετριοπαθούς, συριακής αντιπολίτευσης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Κουρτουλμούς αναγνώρισε ότι ο δράστης της πολύνεκρης, βομβιστικής επίθεσης της 18ης Φεβρουαρίου στην Αγκυρα δεν ήταν ο Σάλεχ Νετσάρ, Κούρδος από τη Συρία, όπως είχε αρχικά υποστηρίξει η κυβέρνησή του, ενοχοποιώντας το κουρδικό, συριακό κόμμα PYD. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου, ο βομβιστής αυτοκτονίας ονομαζόταν Αμπντουλμπακί Σόμεζ και ήταν Κούρδος από την Τουρκία, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τον έλεγχο DNA. Πάντως, ο Κουρτουλμούς επέμεινε ότι η διάψευση των αρχικών ισχυρισμών της κυβέρνησής του «δεν αλλάζει καθόλου την ουσία του ζητήματος, το γεγονός δηλαδή ότι ήταν μια κοινή επιχείρηση του ΡΚΚ και του PYD».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «το PYD παίρνει εντολές από το ΡΚΚ» και διεμήνυσε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει τα παιχνίδια όσων θέλουν να μας κάνουν να συνορεύουμε με μια τρομοκρατική δομή» – μια αναφορά στην προοπτική ενοποίησης του συριακού Κουρδιστάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή