Η Γερμανία πιέζει την Τουρκία για επανεισδοχές

Η Γερμανία πιέζει την Τουρκία για επανεισδοχές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών της Γερμανίας για τη φροντίδα των προσφύγων συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το τρίτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η Γερμανία επέμεινε εκ νέου χθες στην πίεση προς την Τουρκία για τις επανεισδοχές, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι η παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να επικεντρωθεί μόνο στην Τουρκία.

Ο καγκελάριος Φάιμαν είπε ότι η Γερμανία επικεντρώνεται στη «λύση της Τουρκίας», και αυτό η κυβέρνησή του το λαμβάνει υπόψη. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει, σύμφωνα με τον Φάιμαν, να λάβουν υπόψη η Γερμανία και η υπόλοιπη Ε.Ε. την επιβολή από την Αυστρία ανώτατου ημερήσιου ορίου 80 αιτήσεων ασύλου. Ως προς τις 3.200 ημερήσιες διελεύσεις προς τη Γερμανία, η αυστριακή κυβέρνηση εμφανίστηκε ελαστική, δηλώνοντας ότι μπορεί να προσαρμόσει τον αριθμό αυτόν ανάλογα με το πόσους αιτούντες άσυλο είναι διατεθειμένη να δεχθεί η Γερμανία.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αυστρία Χάιντς Πάτσελτ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βιέννης ότι «παίζει ντόμινο με ανθρώπους που έχουν σάρκα και οστά». Η αυστριακή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει επιθυμητό το ντόμινο κλεισίματος συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. «Υποχρεώνει τα κράτη στον βαλκανικό διάδρομο να ακολουθούν αυτό το παράδειγμα, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Πάτσελτ, απαντώντας στον δήμαρχο της Βηρυτού, που είπε ότι «σιγά σιγά αρχίζει να δυσκολεύει η κατάσταση», όταν οι πρόσφυγες στην πόλη του έφθασαν το 1 εκατομμύριο, με την «αξιοθρήνητη, γελοία και ανυπόφορη» απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να περιορίσει τις αφίξεις σε 80 ημερησίως.

Από την αρχή του 2016 έχουν εισέλθει στην Ε.Ε. περίπου 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 102.000 μέσω Ελλάδας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 413 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι που ανασύρθηκαν χθες νεκροί στη Μεσόγειο και οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα με 700 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν με τη βοήθεια του ιταλικού Ναυτικού.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, μετά τη συνάντηση με την υπουργό Δικαιοσύνης της Σουηδίας, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να προστατευθούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Στην προστασία αυτή περιλαμβάνεται η επιστροφή ανθρώπων στην Τουρκία και το να μην φθάνουν πρώτα στην Ελλάδα», είπε ο Ντε Μεζιέρ. Ο Γερμανός υπουργός προσέθεσε ότι θα γίνουν απόπειρες προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες και ότι, αν δεν μειωθούν παρ’ όλα αυτά οι αφίξεις προσφύγων, «θα πρέπει να εξεταστούν άλλα, κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκά μέτρα». Εν τω μεταξύ, χθες το Βέλγιο προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που ζήτησαν από την Ε.Ε. προσωρινές εξαιρέσεις από την ελεύθερη κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή