«Τσετσενικό χαλιφάτο» υπό τον Καντίροφ

«Τσετσενικό χαλιφάτο» υπό τον Καντίροφ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το προσωπικό του χαλιφάτο έχει δημιουργήσει ο διορισμένος από τον πρόεδρο Πούτιν σκληροπυρηνικός ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος θα μπορούσε κάποια μέρα να εξαπολύσει ιερό πόλεμο στα πρότυπα του Ισλαμικού Κράτους κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με επικριτές του Κρεμλίνου.

Ο Ιλια Γιασίν, στέλεχος του Κόμματος της Λαϊκής Ελευθερίας, αναφέρει ότι ο Καντίροφ παραβιάζει συστηματικά τη ρωσική νομοθεσία, ενισχύοντας τον καλά εξοπλισμένο προσωπικό του στρατό, ενώ οι μαχητές του πραγματοποιούν δολοφονικές επιθέσεις με στόχο αντιφρονούντες εντός της Ρωσίας αλλά και στο εξωτερικό.

«Τα τελευταία χρόνια, ένα ιδιότυπο Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε επί ρωσικού εδάφους», έγραψε ο Γιασίν σε έκθεσή του με τίτλο «Μία απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας».

Ο Γιασίν αναφέρει ότι το «τσετσενικό χαλιφάτο» έχει επιβάλει τους δικούς του νόμους, αντλώντας γενναιόδωρες επιδοτήσεις από τον ρωσικό κεντρικό προϋπολογισμό. Στην έκθεσή του, ο Γιασίν υπογραμμίζει ότι οι Αρχές της Τσετσενίας παρεμποδίζουν συστηματικά την έρευνα όσον αφορά τη δολοφονία του επικριτή του προέδρου Πούτιν, Μπορίς Νεμτσόφ, αποδεικνύοντας τη μεγάλη επιρροή που ασκεί στην περιοχή του ο Καντίροφ.

Η έκθεση του Γιασίν είναι η πιο πρόσφατη από σειρά αποκαλυπτικών καταγγελιών με στόχο τον ηγέτη της Τσετσενίας. Ο Καντίροφ, ο οποίος υπήρξε μαχητής του ισλαμικού εθνικοαπελευθερωτικού αντάρτικου κατά των Ρώσων, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον πιστούς συμμάχους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν έχω κανένα λόγο να επιδιώκω την παραμονή μου στην εξουσία. Είμαι ένας απλός στρατιώτης. Αυτό όμως είναι το θέλημα του Αλλάχ. Αν μου πουν να παραμείνω στην εξουσία, θα το κάνω. Αν μου ζητήσουν να αποχωρήσω, θα τους αποχαιρετήσω εγκάρδια και θα φύγω», είπε χαρακτηριστικά ο Καντίροφ, μιλώντας σε ρωσικό ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο ρωσικός στρατός έχει διεξαγάγει δύο αιματηρούς πολέμους στην Τσετσενία, πνίγοντας στο αίμα το απελευθερωτικό κίνημα. Η περιοχή όμως απολαμβάνει αυτονομία υπό το «εγκεκριμένο» από τη Μόσχα καθεστώς του Καντίροφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή