Το Βερολίνο αισιοδοξεί ότι οι νατοϊκές επιχειρήσεις θα αρχίσουν άμεσα

Το Βερολίνο αισιοδοξεί ότι οι νατοϊκές επιχειρήσεις θα αρχίσουν άμεσα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Βήματα προόδου σημειώθηκαν χθες στο στρατιωτικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που έφθασε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το πώς θα εξελιχθεί η επιχείρηση στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ μέχρι αργά το βράδυ εξελισσόταν η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο που θα έδινε και το τελικό «πράσινο φως» για την έναρξή της. Αισιοδοξία για άμεση εκκίνηση της επιχείρησης εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, ο οποίος διευκρίνισε ότι είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η επιχείρηση ακόμα και αύριο, εξηγώντας ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι «αποστολή παρακολούθησης και προώθησης πληροφοριών στους αρμόδιους οργανισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας». Τόνισε ότι, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Τουρκία είχε δηλώσει πρόθυμη να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που έρχονται από τα δικά της παράλια.

Και αυτό το σημείο είναι αρκετά σημαντικό, καθώς αποτελούσε ένα από τα δύο βασικά «αγκάθια» που καθυστέρησαν τη συμφωνία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του ΝΑΤΟ, τα δύο βασικά θέματα που εμπόδιζαν τη συμφωνία ήταν ο τρόπος που θα αποφασίζεται η διέλευση στα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας (Ελλάδας και Τουρκίας), με την Τουρκία να μην θέλει η επιχείρηση να εξελίσσεται στα χωρικά της ύδατα αλλά μόνο στα διεθνή και, δεύτερον, υπό ποιες προϋποθέσεις και ποιους όρους θα επιστρέφονται οι διασωζόμενοι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, περαιτέρω δυσκολία στη συμφωνία δημιούργησαν και τα σχόλια του Ελληνα υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη αναφέρθηκε σε σχόλιο του στρατιωτικού εκπρόσωπου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ενόχληση στην Αγκυρα.

Συγχρόνως χθες, ενώ ολοκληρωνόταν η μίνι σύνοδος των κρατών-μελών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής έριξε βολές εναντίον της Αυστρίας, λέγοντας ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με τη χώρα και τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε εθνικής λύσης. «Μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ένα άλλο επίπεδο, αρκετοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να χειροτερέψει άμεσα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει από την Τρίτη ξεκάθαρα την ανησυχία της για ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να προκύψει στη χώρα. Επειδή μέχρι τώρα δεν προβλέπεται παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ε.Ε. σε κράτη-μέλη της, σύμφωνα με πληροφορίες οι τρόποι που θα μπορούσε να δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα είναι όπως γίνεται και σε χώρες εκτός Ε.Ε., δηλαδή μέσα από χρηματοδότηση στον Ερυθρό Σταυρό. Αυτός, με τη σειρά του, θα μπορέσει να αναλάβει τη στέγαση και τη σίτιση των προσφύγων, καθώς και τη φύλαξη χώρων όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο να χάσει η Ευρώπη τη σημασία της αν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της. Ο κ. Σόιμπλε ζήτησε «δραματική» μείωση του αριθμού των προσφύγων, «διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουμε πια», είπε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως θύμισε τη δέσμευση της χώρας του κατά την πρόσφατη διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη Συρία να διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της συνολικής βοήθειας, και προσέθεσε πως θα προσκαλέσει και άλλους «να κάνουν κάτι περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή