ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Κίνα αντιδρούν στις πυρηνικές δοκιμές της Ποννκγιάνγκ

ΗΠΑ και Κίνα αντιδρούν στις πυρηνικές δοκιμές της Ποννκγιάνγκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει μια «σθεναρή και ενιαία» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας, μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε πρόσφατα η Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η Σούζαν Ράις, και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, εκτίμησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον ότι η αντίδραση αυτή θα λάβει τη μορφή μιας «απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πηγαίνει πιο μακριά από τις προηγούμενες αποφάσεις» του σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ήδη υφίσταται βαριές διεθνείς κυρώσεις, προστέθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Οι δύο συνομιλητές «συμφώνησαν στο ότι δεν αποδέχονται η Βόρεια Κορέα να γίνει ένα κράτος που θα διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Η ανακοίνωση της συμφωνίας των ΗΠΑ και της Κίνας —του μοναδικού συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο— σηματοδοτεί πως ανοίγει ο δρόμος για την ταχεία υιοθέτηση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καθιστά ακόμη πιο αυστηρές τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαπραγματεύονταν για το ζήτημα αυτό επί έξι εβδομάδες.

Λίγες ώρες πριν εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διπλωματικές πηγές στο ΣΑ του ΟΗΕ είχαν δηλώσει πως η απόφαση για τη Βόρεια Κορέα αναμένεται να υιοθετηθεί εντός ημερών, πιθανόν εντός της εβδομάδας. Μια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η απόφαση αυτή προβλέπει την επιβολή «πολύ σκληρών μέτρων».

Μόνο οι Ρώσοι, που όπως και το Πεκίνο φοβούνται την κατάρρευση του βορειοκορεάτικου καθεστώτος λόγω των κυρώσεων, υπάρχει ενδεχόμενο να καθυστερήσουν την υιοθέτηση της απόφασης, χωρίς πάντως να θεωρείται πως είναι πιθανό να την εμποδίσουν.

Σε ακόμη μια ένδειξη προόδου στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε σε χωριστή ανακοίνωσή της ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να λάβει μέρος σε μια σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια την 31η Μαρτίου και την 1η Απριλίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συμμετείχε για λίγο στη συνάντηση της Ράις με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ, «υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για την οικοδόμηση μιας σταθερής, εποικοδομητικής και παραγωγικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.