ΚΟΣΜΟΣ

Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κόσοβο

kosovo1--3

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Αντίσκηνα έστησαν εκατοντάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, δηλώνοντας έτοιμοι να παραμείνουν σε αυτά έως ότου η κυβέρνηση παραιτηθεί.

Πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, που αντιτίθεται στη συμφωνία -υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης- για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην Πρίστινα, απαιτώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Πόσο θα μείνουμε εδώ; Δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από την κυβέρνηση» είπε ο 21χρονος οπαδός της αντιπολίτευσης, φοιτητής Νομικής, Σερίφ Μπεκίρι, χθες τα ξημερώματα, αφού είχε περάσει την πρώτη του νύχτα σε αντίσκηνο.

Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι η συμφωνία με τη Σερβία, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου, θα διευρύνει τον εθνοτικό διχασμό, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Βελιγραδίου. Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται επίσης για τη συνοριακή συμφωνία με το γειτονικό Μαυροβούνιο, η οποία -όπως υποστηρίζει- παραχωρεί εδάφη του Κοσόβου στην Ποντγκόριτσα.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν τώρα να εμποδίσουν τα κυβερνητικά σχέδια εκλογής του σημερινού υπουργού Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι, ως προέδρου του Κοσόβου, εντός των προσεχών ημερών. Το κοινοβούλιο της Πρίστινας έχει διορία μέχρι την 7η Μαρτίου για να εκλέξει πρόεδρο ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η αντιπολίτευση έχει παρεμποδίσει επιτυχώς την κοινοβουλευτική διαδικασία από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, επιλέγοντας διάφορες, ενίοτε αμφιλεγόμενες, μεθόδους διαμαρτυρίας, όπως τη ρίψη δακρυγόνων στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση για διαφθορά και ολιγωρία στην ανοικοδόμηση της χώρας των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που εμφανίζει ποσοστό ανεργίας της τάξης του 40%.

Παρά την ισχυρή βροχόπτωση το βράδυ της Τρίτης στην Πρίστινα, οι διαδηλωτές εμφανίζονταν αποφασισμένοι, ενώ παρακολούθησαν και ποδοσφαιρικό αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ σε γιγαντοοθόνη.